Uniunea Crescătorilor de Păsări din România(UCPR) anunţă că, atât carnea de pasăre, cât şi ouăle produse în ţară respectă standardele europene pentru siguranţa alimentară şi, ca urmare, sunt bune de consum.
”În scopul corectei informări a opiniei publice, venim în întâmpinarea consumatorilor români cu date privind siguranţa consumului de carne de pasăre şi ouă. Acestea vizează producătorii din România care lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă. Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice. ”- se arată într-un comunicat al UCPR.
Directiva 96/22, transpusă în legislaţia din România, prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea pasărilor, astfel niciun crescător de păsări din România nu încalcă aceasta lege. Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007.
Comunicatul UCPR vine în contextul în care, săptămâna trecută, carnea de curcan din România a fost suspectată că ar conţine antibiotic peste limita maximă admisă, în urma unei alerte transmise de Comisia Europeană, produsul din notificarea europeană (piept de curcan prăjit) provenind de la o societate din judeţul Braşov.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că suspiciunea referitoare la posibile reziduuri de antibiotic în pieptul de curcan provenit din România nu a fost fondată, procesatorul respectând reglementările Comisiei Europene şi legislaţia românească sanitară veterinară privind creşterea şi procesarea curcanilor.