Apele plate sunt cele mai sănătoase, pe când apele puternic mineralizate pot provoca afecţiuni renale şi biliare, arată o analiză a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat. Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare.
Dintre cele 20 de mărci de apă minerală comparate de ANPC, iată cele mai sănătoase şi cele mai toxice:
Se recomandă pentru consum nelimitat Hera, Evian, Perrier, Vittel, Stânceni;
Trebuie consumate cu precauţie, deoarece sunt puternic mineralizate: Perla Harghitei, Tuşnad, Borsec;
Risc de boli renale şi cardiovasculare datorită conţinutului mare de sodiu: Tuşnad (243 mg sodiu /l);
Ape cu conţinut sărac în sodiu: Izvorul Minunilor (1,25mg/l), Hera şi Keia (1,46mg/l) Aqua Carpatica (4,34 mg/l), Evian (6,35 mg);
Ape toxice, cu conţinut mare de nitriţi: Buziaş.