Fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia, care se găsesc în mai toate marketurile de la noi din ţară, conţin cel mai mare număr de substanţe chimice periculoase dintre produsele de acest fel comercializate pe piaţa europeană, arată un raport dat publicităţii de Greenpeace Germania. Peste o treime dintre mostrele de legume şi fructe turceşti analizate conţin niveluri de substanţe chimice ridicate, peste limita admisă.
Dintr-un total de 76 de fructe şi legume turceşti exportate pe pieţele europene şi analizate în cadrul studiului, ardeii turceşti conţin cel mai periculos amestec de susbstante chimice din categoria pesticidelor. În ardeii turcesti analizaţi au fost găsite în total 24 de substanţe chimice periculoase.
Pe locul al doilea în s-au situat perele turceşti, în componenţa cărora se găsesc 10 substanţe chimice periculoase peste limita admisă.
Pe locul 3 găsim strugurii turceşti, cu 9 substanţe chimice toxice pentru organism. Femeile însărcinate, copiii (mai ales cei bolnavi) sunt sfătuiţi să evite legumele şi fructele cu un conţinut de substanţe chimice peste limita admisă legumele şi fructele cu un conţinut de substanţe chimice peste limita admisă.