Vineri, 29 martie 2024 - 10:19:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Aerul condiţionat poate provoca rinite alergice


23 iunie 2012

aerAerul condiţionat poate fi de mare ajutor în zilele caniculare, dar şi extrem de periculos în unele situaţii. Medicii ne avertizează că folosirea neadecvată a aparatelor poate duce la apariţia unor afecţiuni

Trecerea de la atmosfera supraîncălzită de afară la răcoarea oferită de aerul condiţionat îţi poate afecta sistemul imunitar.

  • Poţi face gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella, care se găseşte în aparatele de aer condiţionat.
  • Rinita, faringita, amigdalita şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente pentru că aerul condiţionat creează un mediu rece şi uscat, ideal pentru virusurile răcelii.
  • Pot avea probleme cei care suferă cu sinusurile. Ei devin mai vulnerabili în faţa inflamaţiilor, infecţiilor şi iritaţiilor. De aceea, e indicat să foloseşti un spray nazal cu soluţie salină sau un umidificator care îţi va proteja şi pielea împotriva uscăciunii.
  • Copiii, în special nou-născuţii, nu trebuie să stea într-o cameră cu aer condiţionat, deoarece sistemul lor imunitar e în formare.
  • Pot apărea dureri de cap, tulburări digestive şi tulburări nervoase.
  • Cardiacii pot face stop cardiorespirator, deoarece inima e nevoită să depună mai mult efort pentru a se adapta temperaturii.
  • Infecţiile la nivelul danturii sunt agravate de aerul condiţionat.
  • Tot acesta poate provoca paralizie facială, debutul fiind brusc, faţa devenind asimetrică.

La fel ca şi aparatele de aer condiţionat montate în apartamente, cele din maşini sunt la fel de periculoase pentru sănătate. Nu e indicat să le utilizezi în autoturisme la o temperatură mai scăzută faţă de cea de afară, deoarece creşte confortul şoferului şi al pasagerilor pe timp de caniculă, însă poate scădea imunitatea sistemului respirator, mai ales din cauză că pasagerii se află aproape de sursa de aer condiţionat.

Temperatura ideală pe care să setezi aerul condiţionat trebuie să fie cu câteva grade mai mică decât cea de afară. Nu mai jos de 24-25 de grade Celsius.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro