Joi, 25 aprilie 2024 - 6:49:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cine e vinovat pentru micii cu salmonella?


12 iunie 2013

Carnea de mici congelată în care s-a depistat salmonella era depozitată la Kaufland Ploieşti, reprezentanţii lanţului de hipermarket-uri precizând pentru MEDIAFAX că este vorba de un singur produs, cu carne de pasăre, care se vinde foarte puţin în comparaţie cu alte produse de carne de mici.

"În urmă verificărilor interne din punct de vedere al siguranţei calităţii efectuate în mod periodic de Kaufland la Centrul Logistic din Ploieşti, s-a constatat, la un singur articol de la un singur furnizor, o suspiciune de infestare cu salmonella. Este vorba de un produs congelat, mici congelaţi Delicia cu carne de pasăre - 1 kilogram, cu termen de valabilitate 23.10.2013", spun reprezentanţii companiei, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Aceştia mai precizează că este vorba despre un articol cu rulaj nesemnificativ în comparaţie cu celelalte produse de carne de mici, ce are totodată o cotă medie de 0,12 la sută pe zi, din vânzarea totală de produse congelate per magazin. Reprezentanţii Kaufland mai atrag atenţia că nu a fost găsită salmonella în carne de mici proaspătă şi că articolele congelate care conţin carne de pasăre sunt predispuse la infestare cu salmonella. "Micii care nu conţin carne de pasăre sunt siguri pentru consum", se arată în încheiere.

Potrivit unui comunicat de luni seară al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), carnea de mici infestată cu salmonella a fost depistată în urma unui control din 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate cinci probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din Neamţ.

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, în 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate, iar imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF).

Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kilograme.

Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reţinute în depozitele din judeţul Prahova.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat direcţiile sanitare din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.

Conform procedurilor, tulpina de salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, pentru tipizare. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între şapte şi 10 zile.

Marţi, reprezentanţii DSVSA Suceava au anunţat că o cantitate de 25 de kilograme de carne de mici a fost pusă sub sechestru, aceasta fiind depistată în două din cele trei magazine Kaufland din judeţ, în urma alertei privind lotul de carne de mici infestată cu salmonella.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro