De la cele 40 de grade Celsius de afară te refugiezi înăuntru, la răcoarea binefăcătoare oferită de aparatul de aer condiţionat! Doar că... numai binefaceri nu-ti aduce aparatul minune, dacă este setat la temperaturi mult prea scăzute, comparativ cu cele de la care vii: organismul tău va avea un şoc, imunitatea scade şi te pricopseşti cu o răceală de toată frumuseţea, mai ceva ca un pui de gripă! Ce ai de făcut? Fă-ţi un ceai!
Te învăluie în aburi parfumaţi şi te încălzeşte pe afară şi pe dinăuntru: o ceaşcă de ceai este oricând binevenită, dar când e cald şi bântuie viruşii prin preajmă, e şi mai şi! Specialistul Libertăţii, dr. Cristina Bălănescu, medic cu competenţă în medicină complementară, îţi dă cele mai bune reţete pentru o vară sănătoasă.
Ca să îţi fortifici imunitatea
40 g de echinaceea (răddcini), 30 g de coada-calului, 30 g de Ginseng; 60 de g din amestecul de plante se toarnă îintr-un litru de apă, se lasă la macerat, la rece, 2-3 ore, apoi se fierbe la foc mic 2-3 minute şi se lasă la infuzat alte 15 minute. Se filtrează şi se bea o ceaşcă după fiecare masă.
Ca să nu te ia cu frisoane
30 g de echinaceea (rădăcină), 30 g flori de soc, 30 g flori de tei, 10 g mentă (frunze). Fă un decoct fierbând 15 minute o linguriţă din amestecul de plante într-o ceaşcă şi jumătate de apă sau patru linguriţe de plantă, într-un litru de apă. Bea patru ceşti pe zi, între mese.
Ca să nu te inece tusea
30 g flori de nalbă, 20 g flori de violete, 20 g flori de verbină, 20 g flori de podbal, 10 g mac. Toarnă o ceşcuţă din amestecul de plante în 250 ml de apă fierbinte şi lasă la infuzat 8 minute. Filtreaza şi bea de mai multe ori pe zi.
Ca să respiri in voie
4 g ienupăr (rrădăcini), 30 g flori de lămâiţă, 20 g flori de salcâm, 10 g germeni de pin. Varsă 60 g din amestecul de plante într-un litru de apă care va fierbe 3 minute, apoi lasă să se odihnească 30 de minute. Filtrează, îndulceşte cu miere şi bea mai multe ceşti pe zi.