Reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori spun că au făcut un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că una din două conserve de ton care se găsesc pe rafturile magazinelor conţine peşte contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic, potrivit Adevărul.
În cadrul cercetării au fost analizate 33 de conserve proveninte din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.
„În mod direct, s-a estimat că a crescut concentraţia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, până la 3 ori, înregistrându-se concentraţii similare, dacă nu chiar mai mari decât cele de la Cernobîl. În mod indirect, contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia şi America de Nord), printre acestea regăsindu-se si produsele alimentare.
Produsele alimentare, în speţă conservele de peşte (ton), uleiul de peşte, produsele semi-preparate din peşte, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind şi motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preţ redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket”, a transmis asociaţia, potrivit adevarul.ro.
Studiul Asociaţiei Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România), membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) spun că îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză.
Concluziile raportului, potrivit Romanialibera.ro:
64% dintre conservele analizate au în compoziţie ulei vegetal, dintre care:
- la un procent de 15% nu se specifică tipul de ulei vegetal;
- 3% folosesc ulei de rapiţă;
- 18% folosesc ulei de floarea soarelui;
- 15% folosesc ulei de soia.
Specia de ton folosită la fabricarea conservei:
- 55% folosesc Katsuwonus pelamis;
- 27% nu declară specia de ton ;
- 15% folosesc Ton Albacora;
- 3% folosesc Ton Tonggol.
Cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60% şi 70,5% din cantitatea netă a conservei.
Doar 61% dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peştele, după cum urmează:
- 37% în zona FAO 71;
- 12% în zona FAO 51;
- 6% în zona FAO 77/78;
- 6% în zona FAO 87.
Valoarea energetică per 100 g produs variază astfel:
- între 70 kcal şi 118 kcal pentru conservele de ton în suc propriu;
- între 132 kcal şi 496 kcal pentru conservele de ton în ulei vegetal, respectiv ulei vegetal şi saramură.
- cantitatea de proteină din 100 g produs variază între 13 g şi 27 g. De menţionat faptul că valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve de ton sunt date şi de către proteinele de origine vegetală din uleiurile vegetale folosite în unele reţete;
- cantitatea de lipide din 100 g produs variază între 0,2g şi 35 g. Maximele sunt date de uleiurile folosite în reţetele unor producători;
- cantitatea de sare din 100 g produs variază între 0,17 g şi 1,8 grame.