Joi, 28 martie 2024 - 3:55:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vreţi să slăbeşti mai repede? Bea lapte!


24 iunie 2012

dieta_lapteMedicul nutriţionist Mihaela Bilic le-a recomandat, doamnelor şi domnişoarelor care vor slăbească să consume lapte deoarece acest aliment ajută la arderea grăsimilor cu 30% mai repede dacă e inclus în dietă. Bonus: laptele nu îmbolnăveşte şi nu îmbătrâneşte.

Laptele ajută reprezentantele sexului frumos să slăbească mai repede, le menţine tinere şi sănătoase, îi ajută pe copii să crească în înălţime şi să aibă dinţi puternici, carnea de porc e mai bună decât cea de vită şi nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor şi adulţilor.

„O porţie de calciu înseamnă 300 mg indiferent dacă provine dintr-un pahar de lapte dulce, două iaurturi mici, o cutie de brânză proaspătă, un "triunghi" de caşcaval sau două linguri de parmezan ras. În fiecare zi trebuie să consumăm trei porţii de calciu, adică DZL (Doza Zilnică de Lactate). Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi un "lapte" pe gustul nostru", explică doctorul Mihaela Bilic.

Studiul Euromonitor International 2011, furnizat de Tetra Pak, arată că românii sunt pe penultimul loc în privinţa consumului de lapte industrializat din Europa, cu 12,6 kg/an per capita, doar bulgarii consumând mai puţin (9,2kg/an), pe când media Europei de Est este de 33,5 kg/an. Consumul mediu de lapte în Europa Occidentală este de 67,5 kg/an de persoană. Şi în ceea ce priveşte iaurtul şi laptele bătut românii se află pe penultimul loc, cu 8,1 kg/an, în timp ce media Europei de Est este de 12,1 kg/an pe cap de locuitor, iar cea a Europei Occidentale este de 19 kg/an.

Pledoarie pentru lapte

Mihaela Bilic a oferit şi câteva beneficii, susţinute de argumente solide, pentru a consuma lapte:

-          Slăbim mai repede. Putem slăbi cu 30% mai repede dacă includem în dietă lapte şi produse lactate (iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă, urdă). Calciul din lapte se leagă de grăsimile alimentare din intestin şi le blochează absorbţia prin procesul de saponificare. Adică le transformă în săpun, care va fi eliminat din organism, în loc să se depună pe şoldurile noastre!

-          Nu îmbătrâneşte şi nu îmbolnăveşte. Laptele e singurul produs de origine animală care nu creează acidoză, adică nu îmbătrâneşte şi nu îmbolnăveşte? Se ştie că produsele vegetale (legume, fructe, cereale) sunt alcalinizate, iar cele animale (carne, peşte, ouă) determină un mediu acid. Laptele este excepţia, prezenţa lui în organism este neutră.

-          Ajută la creşterea în înălţime. "Bine crescut" înseamnă crescut cu lapte? Adolescenţii care consumă lapte şi produse lactate în cantitate crescută (3-4 porţii pe zi) au şanse să crească în înălţime cu 0,45% mai mult, independent de factorii genetici. Cu alte cuvinte, laptele face oamenii mai înalţi, cu un plus de 0,5-1 cm pentru fiecare an "bogat" în lapte!

-          Reduce cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale. Laptele reduce hipertensiunea arterială şi scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale. Există o asociere inversă semnificativă între nivelul tensiunii arteriale şi aportul de calciu, magneziu şi potasiu din alimentaţie. Aceste minerale se află în proporţii optime şi toate la un loc doar în lapte. De aceea, laptele şi produsele lactate degresate pot fi considerate alimente eficiente în prevenţia şi tratamentul hipertensiunii arteriale la orice vârstă, inclusiv la copii, adolescenţi şi gravide.

-          Dinţi mai puternici. Pasta de dinţi cea mai eficientă în lupta cu  cariile este... brânza şi laptele? Mineralele (mai ales calciul şi fosforul), proteinele şi grăsimea din lapte sunt factori de protecţie extrem de eficienţi împotriva cariilor. Laptele neutralizează pH-ul acid din gură, împiedică aderarea bacteriilor la smalţul dinţilor şi favorizează remineralizarea smalţului, acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru.

-          Nu există intoleranţă la lapte. Nu există fenomenul numit intoleranţă la lactoză, este vorba doar de o scădere temporară a capacităţii organismului de a digera zahărul din lapte. Lactoza este un dizaharid format din glucoză şi galactoză care trebuie "desfăcut" de enzima numită lactază. Dacă nu bem lapte şi produse lactate în mod constant, această enzimă nu se mai produce. În concluzie, cu puţin efort şi introducând treptat laptele în alimentaţie vom scăpa de balonarea tranzitorie produsă de acesta. Un mic secret: în produsele lactate acide (lapte bătut, iaurt, sana, kefir) şi în brânzeturi, lactoza este deja "digerată" de bacteriile lactice, deci consumaţi-le fără grijă, nu dau "intoleranţă"!

-          Nimic nu poate înlocui laptele ca sursă de calciu pentru organism. Deşi există calciu în cantitate crescută şi în alte alimente (legume, fructe oleaginoase, cereale), numai din lapte acest mineral  poate fi absorbit şi utilizat eficient. În lapte există raportul optim calciu/fosfor = 1/3, absorbţia intestinală este de 40% (faţă de 5% din vegetale), iar conţinutul de calciu este semnificativ (125 mg calciu/100 ml, faţă de 21 mg calciu/ 100g în soia).

-          Un organism mai puternic. În lapte există bacterii nobile numite PRO-biotice, adică favorabile vieţii (în contrast cu termenul ANTI-biotice, care înseamnă împotriva supravieţuirii)? Laptele este un aliment viu, bacteriile lactice fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust şi consistenţă a produselor ce pot fi obţinute din lapte. Aceste bacterii ajung şi în intestinul uman, unde echilibrează şi regenerează flora bacteriană responsabilă atât pentru imunitatea organismului, cât şi pentru o digestie optimă.

-          Sloganul "Beţi zilnic 2 litri de lichide" presupune inclusiv lapte. Laptele conţine 83% apă, deci este nu numai un aliment, dar şi o sursă de hidratare. Cu condiţia să fie degresate, laptele şi produsele lactate acide (lapte bătut, iaurt) pot fi băute pe post de apă. În felul acesta, este acoperit necesarul de minerale, iar aportul caloric este nesemnificativ (30 cal/100 ml).

-          Creierului îi place laptele şi mai ales forma lui "îngheţată". Laptele este o sursă de serotonină, un aminoacid esenţial, care nu poate fi sintetizat în organism şi trebuie adus prin alimentaţie. Nivelul acestei substanţe în creier determină starea de bine şi relaxarea. Mai mult, consistenţa cremoasă a unor produse lactate precum smântâna, iaurtul, îngheţata, stimulează o arie corticală responsabilă exclusiv de senzaţia de bună-dispoziţie, aşa că nu e de mirare că laptele poate fi un antidepresiv foarte eficient.

Dr. Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti din România. Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală, Universitatea "Carol Davila", Bucureşti, în prezent este Medic Primar în specialitatea Diabet şi boli de nutriţie. A publicat trei cărţi: "Silueta dincolo de mituri" (2005), "Trăiesc, deci mă abţin" (2007) şi "Sănătatea are gust" (2011).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro