Joi, 25 aprilie 2024 - 6:27:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cine scăpă de ochelari cu ajutorul laserului


19 februarie 2012

ochiIntervenţiile cu laser pentru corectarea vederii te pot scăpa de ochelari, dar numai anumiţi doritori sunt eligibili. Dacă ai diabet sau artrită nu poţi beneficia de operaţiile de reducere a dioptriilor, atrag atenţia specialiştii.

Pentru a reda vederea persoanelor cu vicii de refracţie, adică în caz de miopie sau de hipermetropie, alternativa la ochelari sunt intervenţiile cu laser excimer. În cadrul unei astfel de intervenţii, laserul „modelează" corneea (membrana anterioară transparentă a ochiului), pentru a-i reface curburile necesare unei vederi normale.

„Chirurgia corneană refractivă cu laserul excimer este cea mai frecventă procedură laser. Acest tip de laser corectează defectele de dioptrii şi pot beneficia de el persoanele cu miopie (dificultăţi de vedere la distanţă), hipermetropie (dificultăţi de vedere la apropiere) sau cu astigmatism (imagini deformate şi dificultate de focalizare). Tehnicile laser sunt variate (cele mai folosite sunt keratectomia fotorefractivă - PRK şi LASIK - laser in situ keratomileusis)", explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter din Capitală.

Corneea este o membrană transparentă care funcţionează ca o primă lentilă a ochiului şi, deci, influenţează într-o mare măsură modul în care percepem mediul înconjurător. În cazul unor persoane însă, corneea poate fi prea subţire, nepermiţând realizarea intervenţiei cu laser pentru corectarea vederii. De asemenea, dacă viciul de refracţie este prea mare, cu peste şapte dioptrii, pot apărea complicaţii. „De exemplu, dacă se foloseşte tratamentul cu laser excimer la o persoană cu dioptriile foarte mari sau cu o grosime prea mică a corneei, pot apărea complicaţii care duc, în timp, şi la necesitatea unui transplant de cornee", atrage atenţia medicul oftalmolog Mircea Cristian Moraru de la clinica Oculus din Bucureşti.

Care sunt contraindicaţiile

Vârsta persoanei care apelează la tratamentul cu laser pentru corectarea viciilor de refracţie este foarte importantă. Se pot realiza astfel de intervenţii doar persoanelor de peste 20 de ani, deoarece mai devreme de această vârstă dioptriile nu sunt stabilizate. Un alt criteriu important este ca dioptriile să nu fi crescut timp de doi ani. „Unele afecţiuni sistemice, cum sunt diabetul, poliartrita reumatoidă şi keratoconul, o afecţiune oculară, contraindică laserul excimer", precizează medicul Adina Grigorescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro