Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:11:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ştii care este cel mai toxic aditiv din mâncare? Află dacă îl consumi şi tu!


4 octombrie 2017

Dacă citeşti etichetele produselor alimentare, ai să observi cuvântul €œcaragenan. Este vorba despre un  aditiv alimentar cu rol de îngroşare, gelifiant, emulgator şi umectant.

Caragenanul se foloseşte în fel de fel de produse, de la îngheţată la carne procesată, dar şi în produsele special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene arată că substanţa poate fi folosit ca aditiv alimentar. Chiar şi aşa, compania producătoare de iaurturi Stonyfield Organic a decis să renunţe la folosirea caragenanului. Motivul? Tot mai multe voci, atât din rândul experţilor, cât şi din rândul populaţiei consumatoare, au atras atenţia că acest aditiv alimentar favorizează inflamarea tractului digestiv.

Această substanţă este extrasă din alge marine şi chiar dacă este naturală nu are un efect tocmai benefic organismului uman.

  • Caragenanul este folosit în: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesată, brânză, îngheţată, smântână, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budincă, şerbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate etc. E407 este un aditiv foarte des folosit în produsele bio. Caragenanul este folosit ca stabilizator şi în pasta de dinţi, medicamente şi produse pentru slăbit.

Totodată, mai multe studii au demonstrat că substanţa caragenan favorizează apariţia toleranţei la insulină şi, ulterior, a diabetului zaharat. Acest efect advers se manifestă în timp, reacţiile adverse apărute la scurt timp după consumul de caragenan fiind reacţiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare şi flatulenţă, dar şi toxicitate la nivelul organelor. Deşi sunt necesare studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat că această substanţă acţionează ca imunosupresor, generând chiar cancer de colon!

Cum îl eviţi din alimentaţie? Citind cu atenţie etichetele produselor alimentare cumpărate, veţi constata că acest aditiv alimentar se găseşte în foarte multe produse. Totuşi, puteţi alege cu atenţie şi alte produse lipsite de caragenan sau E407.


Sursa: ActiveNews


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro