Miercuri, 24 aprilie 2024 - 11:17:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Campanie pentru imunizarea copiilor


21 septembrie 2012

vaccinareUnul din cinci copii cu vârsta sub un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa la antibiotice este în creştere.

Mai multe ONG-uri din ţară au lansat, ieri, o campanie prin care cer autorităţilor să înceapă un program naţional de imunizare a copiilor împotriva bolilor, ţinând cont că, potrivit statisticilor, unul din cinci copii cu vârsta sub un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa la antibiotice este în creştere. Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 este o campanie prin care mai multe ONG-uri militează pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, bolile pneumococice reprezintă cauza de mortalitate numărul unu în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite. „În România, unu din cinci copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere. Astfel, unul din patru decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putind fi responsabil de mare parte din cazuri, în timp ce, în lume, în fiecare an, pneumococul provoacă peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de cinci ani, dintre care aproximativ un milion mor în fiecare an “, arată reprezentanţii ONG-urilor, într-un comunicat.

Memorandum pentru copii

Potrivit iniţiatorilor campaniei, părinţii sunt conştienţi de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarând că au auzit sau ştiu detalii despre acestea, 60% că sunt conştienţi că bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% menţionând vaccinarea ca metodă de prevenire a bolii, iar 86% considerând că vaccinarea este o responsabilitate a autorităţilor din domeniul medical şi a medicilor de familie. Susţinătorii iniţiativei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) au semnat memorandumul „Spune DA dreptului copiilor români de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice! “, prin intermediul căruia cer autorităţile române să ia măsuri pentru realizarea unui plan naţional de imunizare împotriva bolilor pneumococice.

Solicitări către Ministerul Sănătăţii

În documentul depus la Ministerul Sănătăţii semnatarii solicită prioritizarea corectă a prevenţiei în ansamblu, ca strategie de administrare eficientă a sistemului naţional de sănătate publică, prin creşterea alocării bugetare de la 1,7 % la cel puţin 15%, asigurarea condiţiilor pentru egalitate de şanse şi acces la programe naţionale de imunizare pentru prevenirea tuturor bolilor care pun în pericol viaţa copiilor români, respectarea dreptului copiilor de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice prin programul naţional de vaccinare, implicarea autorităţilor române în realizarea unui plan naţional de imunizare, considerarea acestor boli drept o problemă de sănătate publică şi tratarea lor ca atare. Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 este o iniţiativă a organizaţiei Preţuieşte Viaţa, susţinută de World Vision România, Societatea Română de Pneumologie Pediatrică, Fundaţia Spitalul de Copii Braşov, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro