Specialiştii în nutriţie prezintă trucuri care pot fi aplicate în bucătărie, la magazin şi la restaurant.
În bucătărie folosiţi mai degrabă o margarină de bună calitate, care conţine grăsimi saturate în proporţie de maximum 17%, în locul untului, căci trebuie evitate grăsimile saturate de origine animală (brânzeturi, mezeluri, smântână, unt); nu faceţi abuz de ulei, este un aliment gras şi plin de calorii. Pentru gătit folosiţi uleiurile de origine vegetală, de preferat cele de măsline, soia, floarea soarelui, rapiţă şi evitaţi uleiul de palmier, care, deşi este de origine vegetală, conţine acizi graşi saturaţi (grăsimi rele) în proporţie de 50%.
În cămară ar trebui să aveţi mereu câteva conserve cu ton, macrou, anşoa, sardine – aceşti peşti conţin grăsimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular.
Gătiţi fără grăsimi, legumele se pot găti pe baie de aburi, înăbuşit, la cuptor. Pentru că produsele lactate sunt foarte bogate în grăsimi rele, pentru un aport regulat de calciu, se recomandă laptele şi produsele lactate degresate şi semidegresate. La restaurant, comandaţi des peşte şi faceţi modificări ale platourilor gen "oferta zilei" în funcţie de nevoi.
Alimentele aflate la reduceri nu sunt întotdeauna mai puţin bune pentru sănătate. Învăţaţi să citiţi etichetele şi fiţi atenţi la procentul total de grăsimi – maximum 2%. De asemenea, evitaţi să cumpăraţi mâncare gătită, de obicei conţine multe grăsimi şi sare în exces, dar evitaţi şi raionul de dulciuri – pain au chocolat, prăjituri, ciocolate, creme tartinabile, biscuiţi etc., în general sunt pline de grăsimi, mai ales de grăsimi ascunse. Plimbările sau exerciţiile de rezistenţă sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scăderea nivelului de colesterol rău.
În plus, mişcarea este benefică pentru prevenirea creşterii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc.