Joi, 28 martie 2024 - 10:57:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ziua Mondială Fără Tutun


31 mai 2012

fumatPe 31 mai  este marcată Ziua Internaţională fără Tutun. Cu această ocazie, în Parcul Izvor, începând cu ora 17.30, are loc „Manifestul celor care au renunţat la fumat".


În ţara noastră, mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, iar aproape 6,5 milioane sunt expuse fumului de ţigară la domiciliu, după cum arată Studiul Global Privind Tutunul la Adulţi (GATS). Medicii spun că 85% din cazurile de cancer bronhopulmonar, cea mai frecventă formă de cancer din lume, sunt cauzate de fumat.
Fumatul îmbolnăveşte inima, favorizează apariţia ulcerului gastroduodenal, afectează fertilitatea masculină prin reducerea calităţii spermei. În plus, femeile care fumează rămân însărcinate mai greu", explică medicul primar pneumolog Magda Ciobanu, coordonator al Programului Naţional „Stop Fumat!".

Broşuri şi teste pulmonare gratuite

Statisticile arată că numai în ultimul an, aproape 40% din fumători au avut cel puţin o încercare de renunţare la fumat. Studiul GATS a reliefat faptul că 80,8% din cei care au scăpat de viciu au făcut-o fără asistenţă medicală. Doar 8,2% din fumători au apelat la terapia de substituţie a nicotinei, 1,4% la medicamente pe bază de reţetă şi 1,7% la consiliere.
Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnăvire cauzate de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la acest viciu, mâine are loc în Parcul Izvor din Bucureşti „Manifestul celor care au renunţat la fumat". În cadrul evenimentului, participanţii vor primi broşuri informative, vor putea adresa întrebări medicilor pneumologi din cadrul Institutului „Marius Nasta" şi-şi vor putea testa gratuit capacitatea pulmonară. La eveniment vor participa reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoane publice care au ales să se implice în susţinerea cauzei, dar şi persoane care au renunţat la fumat prin intermediul Programului Naţional „Stop Fumat!".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro