Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:34:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Peştele - alimentul longevităţii


24 aprilie 2013

La începutul lunii aprilie, două publicaţii au relansat problema consumului de peşte. O cercetare realizată de Şcoala de sănătate publică de la Harvard a arătat că vârstnicii care au cele mai ridicate niveluri de omega 3 în sânge prezintă un risc de mortalitate mai mic cu 27% şi de atac de inimă, cu 35% faţă de cei care au niveluri de omega 3 mai scăzute. Studiul, publicat în revista Annals of Internal Medicine, s-a desfăşurat pe 2.700 de adulţi de pese 65 de ani, fiecare participant fiind observat timp de 15 ani. Ei au primit constant doze de omega 3 în sânge. "'În urma cercetărilor, putem susţine ideea că o cantitate potrivită de omega 3 este importantă pentru sănătatea cardiovasculară", afirma principalul autor al studiului, Dariush Mozaffarian.

Tot la începutul lunii aprilie, un alt studiu, publicat în The Journal of Leukocyte Biology, sugera că uleiul de peşte, bogat în omega 3, stimulează funcţiile limfocitelor B, celulele sângelui implicate în apărarea organismului împotriva infecţiilor. De câţiva ani circula ideea că uleiul de peşte ar avea efect antiinflamator, acest efect fiind legat de scăderea reacţiilor imunitare. "În realitate, uleiul de peşte ar putea, dimpotrivă, întări capacităţile imunologice ale omului", arată Jenifer Fenton, care a lucrat la cercetarea desfăşurată de departamentul de ştiinţe ale alimentaţiei de la Universitatea de stat din Michigan.

Despre omega 3 - acizii graşi care se găsesc în principal în peşte - s-a spus fie că luptă împotriva cancerului, că au efect antidepresiv, reduc riscurile cardiovasculare, fie că nu sunt buni la nimic şi că totul este doar marketing, aminteşte Le Figaro. În ultimii ani de altfel studiile ştiinţifice asupra acestor acizi mai mult stagnau.

Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au lucrat cu două grupuri de şoareci, primul având o alimentaţie clasică, iar al doilea primind ulei de peşte la fiecare masă. La examinarea limfocitelor B au observat că şoarecii hrăniţi cu ulei de peşte aveau limfocite B sănătoase, în formă şi gata de luptă împotriva agresiunilor, relatează Le Figaro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro