Joi, 27 februarie 2020 - 9:16:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ce drepturi şi obligaţii au românii potrivit noii Legi a Sănătăţii


2 ianuarie 2012

Din 2012, asigurările obligatorii şi voluntare de sănătate se vor încheia la privat. Este una dintre marile modificări aduse de Noua Lege a Sănătăţii, aflată în dezbatere publică. Vă prezentăm cele mai importante modificări  din noul act normative.

1. Casele de asigurări, gestionate de stat, vor fi înlocuite de unele private

noua-lege-a-sanatatii2. Contribuţia rămâne neschimbată: 10,7% din venit pentru salariaţi, 5,5% pentru pensionari

3.Contribuţia aceasta acoperă pachetul serviciilor de bază. Pentru restul situaţiilor, pacientul va fi nevoit să încheie o asigurare privată de sănătate

4. Această asigurare privată în plus, numită asigurare voluntară, poate acoperi diverse afecţiuni. Cu cât sunt mai multe, cu atât asiguratul va plăti mai mult, evident. Preţurile pornesc de la 30 de lei pe lună şi nu pot depăşi valoarea de 50 de euro pe lună.

5. Mecanismul este asemănător cu cel de la autovehicule, unde şoferul plăteşte o asigurare obligatorie (RCA) şi una suplimentară (CASCO). În sănătate, CASCO va fi această asigurare voluntară.

6. Spitalele private vor fi obligate să accepte toate cazurile sosite la Camera de Gardă. Aici, pacientul, chiar dacă nu este client al spitalului, va primi îngrijirea de urgenţă. După stabilizare, va fi transferat la unul dintre spitalele cuc are are contract casa de asigurări de sănătate privată de care pacientul aparţine.

7. Dacă si nevoie de servicii medicale şi nu ai decât asigurarea obligatorie, vei fi obligat să scoţi bani din buzunar. Cei care nu sunt înscrişi la asigurator vor fi înscrişi automat după expirarea termenului. CUM? Destul de simplu. La prima prezentare la medic, asiguratorul care are contract cu spitalul va prelua respectiva persoană.

8. Sunt scutite de la plata asigurării de sănătate următoarele categorii: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate.

9. Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale. Programele naţionale consumă mai mult de o treime din bugetul de medicamente. Vorbim aici inclusiv de bolnavii de cancer, diabet, HIV/SIDA sau de oamenii care au nevoie de un transplant.

10. Spitalele pot deveni fundaţii sau societăţi comerciale pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau acţionarul unic ar fi administratorul actual, care în majoritatea cazurilor este administraţia locală. Măsura a fost luată deoarece, cu statutul de fundaţie sau societate, este mult uşurată munca managerială pentru atragerea de fonduri şi investiţii. Ar fi posibilă şi o investiţie privată într-un spital, de pildă.

Termenul limită până la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, însă documentul va rămâne pe site până la 28 ianuarie 2012.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(37 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Servicii medicale de calitate la standarde europene
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 februarie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro