Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:07:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bilanţul depresiei


24 septembrie 2012

depresieÎn prezent, depresia este cea mai frecventă afecţiune mentală: ea face victime atât printre bărbaţi, cât şi printre femei, copiii, adolescenţi, adulţi şi bătrâni, fără să ţină cont de credinţa, cultură, rasă sau nivel economic, spun specialiştii.

În România, din procentul de 20 % de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală.

La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de această boală, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populaţia de pe glob, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sanatătii (OMS).

Este a treia cauză a sinuciderilor la vârsta a treia

Sinuciderea, catalogată în fel şi chip, ca act de curaj, laşitate, slăbiciune, păcat capital sau nebunie, este un fenomen extrem de complex, influenţat atât de factori psihologici, biologici cât şi sociali. Depresia este catalogată drept a treia cauza de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă.

Depresia împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu şine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă. Specifice, în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate şi culpabilitate, sunt gândurile iraţionale care amplifică suferinţa şi împing către suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil în viaţă individului este amplificat, în comparaţie cu tot ceea ce este bun. În aceste condiţii, individul nu mai poate gândi pentru el însuşi, depresia fiind cea care preia controlul şi „gândeşte" pentru el.

50% dintre românce suportă violeţa domestică: încă un imbold să îşi ia viaţa

Printre cauzele care determină suicidul, altele decât depresia, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu le enumeră pe cele de natură genetică. Şi evenimentele din primii ani de viaţă ai unui individ reprezintă un alt factor care poate cauza o oarecare înclinaţie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, în special femeile şi copiii, sau condiţiile socio-economice adverse pot fi o sursă a acestui tip de comportament.

www.depresiv.ro: platforma on-line care le vine în ajutor

Depresia nu trebuie confundată cu o dispoziţie proastă pasageră. Tratamentul pentru depresie constă în terapie psihologică şi antidepresive ori o combinaţie între cele două. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului şi de gravitatea simptomelor.

Anual, ţări din întreagă lum, întreprind activităţi şi campanii de prevenţie a suicidului ori a depresiei. În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost înfiinţată recent, special că un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro