A mai căzut un mit. După cum susţine o echipă de experţi în nutriţie din Israel, ciocolata neagră nu este într-atât de benefică pentru sănătate precum se crede. Persoanele care îndrăgesc ciocolata şi îşi justifică această slăbiciune prin faptul că este sănătoasă au numai pe jumătate dreptate şi ar trebui să-şi reconsidere atitudinea faţă de acest produs, mai spun experţii israelieni citaţi de portalul MigNews.
În general se consideră că ciocolata cu o concentraţie ridicată de cacao conţine o cantitate semnificativă de procianidine, cu efecte sensibile în prevenirea îmbătrânirii sistemului cardio-vascular şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.
Însă în ciuda faptului că ciocolata neagră este mai sănătoasă decât varianta cu lapte sau cea albă, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ea conţine în acelaşi timp un număr mai mare de calorii şi mai multe grăsimi saturate. De exemplu, 40 de grame de ciocolată, cu un conţinut de 85 la sută de cacao, are 227 de calorii şi 12 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă 60% din necesarul zilnic pentru o persoană.
În acelaşi timp, aceeaşi cantitate de ciocolată cu lapte conţine 210 calorii şi 7 grame de grăsimi saturate, adică 37% din valoarea maximă zilnică.
În baza acestor date, nutriţioniştii recomandă consumul a nu mai mult de 1-2 pătrăţele mici de ciocolată pe zi sau şi mai bine a merelor roşii. Un măr roşu de mărime medie conţine tot atâtea procianidine cât 47 grade de ciocolată neagră şi 150 de calorii mai puţin.