Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:39:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Boicot la cardul de sănătate


11 august 2012

card_sanatateHotărârea de guvern referitoare la implementarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate atrage proteste din partea medicilor de familie. Ei acuză faptul că nu au fost consultaţi când s-au elaborat normele metodologice referitoare la acest card şi nici nu vor să-şi asume editarea lui. Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate începe în septembrie, iar medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. După ce a fost publicată forma finală a hotărârii de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de sănătate, medicii de familie au anunţat că vor începe protestele.

Ei spun că nu-şi pot asuma răspunderea editării datelor medicale înscrise pe cipul cardului, considerând-o „o muncă administrativă grea şi o mare responsabilitate “, în condiţiile în care au deja „exagerat de multe acte birocratice de îndeplinit “. „Nici măcar nu am fost consultaţi la acest proiect, deşi am fost asiguraţi că nu se vor mai lua decizii care ne privesc fără să fim întrebaţi. Noi nu suntem împotriva informatizării sistemului medical, dovadă că medicii de familie au preluat problema reţetei electronice, dar să nu se lase chiar totul în seama noastră. Am precizat în repetate rânduri că nu vom prelua această nouă sarcină administrativă. Avem deja exagerat de multe acte birocratice de îndeplinit. Inscripţionarea acestor carduri este o muncă administrativă grea şi o mare responsabilitate, pe care nu ne-o putem asuma. Datele necesare cardurilor se pot lua foarte uşor de pe softul ŞIUI în care raportăm lunar, de ani buni, toate serviciile, dar şi toate diagnosticele pacienţilor “, a precizat dr. Mirela Profir, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. Din punct de vedere al calităţii actului medical, cardurile nu aduc nimic în plus, mai crede medicul.


Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate începe în septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital şi acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului. Potrivit Legii sănătăţii (nr. 95/2006), cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007, însă abia luna viitoare vor fi distribuite primele un milion de carduri către cetăţeni. Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital şi la farmacie. Noul proiect de act normativ îşi propune să rezolve controversata problemă legată de inscripţionarea pe card a unor informaţii medicale ale pacientului - grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferă, dar şi acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe. Astfel, potrivit proiectului MS, pacientul va completă în faţa medicului o declaraţie prin care precizează ce informaţii să fie trecute pe card. După completarea declaraţiei, medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare dată când pacientul se prezintă la cabinet. „Este obligatoriu ca de fiecare dată când pacientul merge la un medic din sistemul public de sănătate să aibă cardul naţional de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi servicii medicale plătite de CNAS sau va trebui să achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar dacă este asigurat în sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazuri de urgenţă “, se arată în proiectul MS.

Cardul, ridicat de la medicul de familie

Cardul naţional de sănătate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2012, data emiterii se consideră a fi 1 ianuarie 2013. Medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. Tot pe cip se va putea trece şi numărul de contact al unei persoane, în caz de urgenţă.
Valoarea unui cârd este doi euro, banii fiind plătiţi de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligaţi să achite contravaloarea acestuia, dacă solicită un nou document. Potrivit proiectului de HG, Arad a fost desemnat judeţul în care va fi testat cardul naţional, acesta urmând să fie funcţional din 1 ianuarie 2013. Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi dosarul electronic, fac parte din Platforma informatică a asigurărilor de sănătate - PIAS.

„Card-ul “ fuge de „drac “

Cardurile de sănătate nu vor avea inscripţionat cuvântul „card “, ci „cardul “, după ce unele organizaţii religioase au reclamat că, citit invers, card “devine „drac “. Prezenţi la dezbaterile despre acest document medical, reprezentanţii unor organizaţii religioase au cerut expres să fie făcută o modificarea din „card “în „cardul “. De asemenea, la solicitarea organizaţiilor de pacienţi, pe card nu vor fi inscripţionate bolile cronice ale posesorului Pe card nu va fi trecut nici codul numeric personal, din raţiuni de protecţie a datelor personale, în locul acestuia optându-se pentru un cod al asiguratului, potrivit, a medicului şef al CNAS, Marius Filip. O altă noutate referitoare la inscripţionare este aceea că pe carduri va fi trecut, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţi, instituţie care suportă valoarea acestor documente medicale, respectiv doi euro/bucata.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro