Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:56:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Infarctul ar putea fi prevăzut cu ajutorul unui test de sânge


26 martie 2012

test-sangeCercetători americani au descoperit că unele celule se deformează înaintea unui atac de inimă şi speră să comercializeze un test de sânge care să anunţe iminenţa unui infarct într-un an sau doi, relatează sante.lefigaro.fr.

Majoritatea atacurilor de inimă apar fără semne prealabile. Un cheag blochează arterele coronare (artere care aduc sânge oxigenat la pereţii inimii) şi provoacă infarct. Se cunosc de multă vreme factorii de risc, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul, dar medicilor le este greu să evalueze iminenţa unui atac cardiac. Cercetători americani de la Scripps Translational Science Institute (STSI) din California cred că au găsit soluţia, depistând celule deformate, susceptibile să prevadă un infarct cu două săptămâni înainte de accident, pornind de la o analiză de sânge. Observând în spitale din San Diego inimile a 50 de pacienţi care suferiseră crize cardiace, oamenii de ştiinţă au constatat că celulele endoteliale (care căptuşesc interiorul pereţilor inimii şi vaselor) aveau malformaţii, ceea ce nu s-a întâmplat la alţi 44 de pacienţi sănătoşi, care au participat şi ei la studiu.

Publicate în revista Science Translational Medicine, rezultatele cercetării arată că aceste celule se dezvoltă în cantitate mai mare înainte de apariţia unei crize cardiace (ele sunt cu 400% mai prezente decât la cei sănătoşi).

Cu asemenea markeri şi dacă şi alte teste vor confirma primele rezultate, echipa americană vrea să dezvolte un test de sânge într-un an sau doi ani. Mai întâi, testul s-ar putea aplica la persoanele care sosesc la urgenţă cu dureri toracice. Dacă testul indică un risc, pacienţilor le vor putea fi administrate medicamente care să înlăture cheagurile. Pe termen lung, doctorul Eric Topol, autorul principal al studiului şi director STSI, speră să creeze un implant de mărimea unui bob de orez, care să analizeze sângele şi să trimită un semnal de avertizare în caz de infarct iminent.

Bolile cardiovasculare rămân prima cauză a deceselor în ţările dezvoltate. În Franţa, circa 120.000 de persoane suferă anual un infarct, dintre care 10% mor în orele imediat următoare şi 15% în anul de după atac


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro