Vineri, 29 martie 2024 - 11:42:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Efectele vindecătoare şi benefice ale cireşelor


11 iunie 2013

Cireşele, precum multe alte fructe, conţin antioxidanţi care luptă împotrivă radicalilor liberi din corp, ceea ce înseamnă că pot ajuta la prevenirea unor forme de cancer, a bolilor de inimă şi, în plus, încetinesc procesul de îmbătrânire.

 

In Statele Unite exista o disputa controversata intre FDA (Autoritatea Americana pentru reglementarea alimentelor si a medicamentelor) si asociatiile producatorilor si procesatorilor de cirese. Si atunci te poti intreba, pe buna dreptate, daca ciresele sunt atat de sanatoase pe cat credeai. Ar trebui, oare, sa renunti si sa nu mai mananci aceste fructe? Raspunsul este NU.

 

Controversa vine in legatura cu pretinsele beneficii asupra sanatatii pe care procesatorii spun ca le produse care contin sau care sunt facute din cirese, precum pastile, capsule, suc etc. Nu sunt, astfel, puse sub semnul intrebarii beneficiile cireselor proaspete.

 

In vreme ce numeroase studii au demonstrat beneficiile pentru sanatate ale cireselor, reprezentantii FDA nu sunt de acord cu etichetarea unor produselor care contin cirese cum ca pot preveni, trata sau vindeca anumite boli precum guta sau cancerul. Specialistii de la FDA sustin ca aceste tipuri de revendicari implica faptul ca fructele sunt „medicamente” care vindeca boli – fara teste care sa demonstreze aceste vorbe.

 

Asta nu inseamna ca oamenii nu ar trebui sa includa ciresele in dieta. Sunt doua tipuri de cirese, cele dulci si cele amare. Precum alte fructe, ciresele nu contin grasimi, sunt sarace in calorii si sodiu si sunt bogate in vitamine si minerale, precum potasiul, Vitamina C, si complexul vitaminic B.

 

 

Cele mai multe studii stiintifice au fost facute pe beneficiile pentru sanatate ale cireselor amare. Atat sortimentele dulci cat si cele amare contin antocianina, un antioxidant care da cireselor culoarea rosu inchis. Din punct de vedere al nivelului de antioxidanti continut, ciresele amare se afla in top. Sucul de cirese amare precum si ciresele amare uscate sunt chiar mai bogate in antioxianti decat afinele si mai puternice decat vitamina E. Antocianinele au proprietati anti-inflamatorii si potrivit American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare (sau sa bei echivalentul de suc concentrat) te poate scapa de dureri la fel cum o fac aspirina sau ibuprofenul.

 

Cercetatorii din Texas au descoperit recent ca ciresele amare contin un nivel ridicat de melatonina, un antioxidat produs in mod natural de corp, despre care se crede ca incetineste imbatranirea si regleaza somnul. Consumul de cirese amare poate creste nivelul de melatonina din organism.

 

 

Desi multe dintre aceste studii sunt preliminare, beneficiile consumului de cirese sunt foarte multe si demonstrate. Aceste fructe sunt o sursa potentiala de tratare a diabetului prin reducerea nivelului de zahar din sange, poate ajuta la prevenirea cancerului de colon, reduce durerea muschilor raniti, usureaza durerea cauzata de guta si artrite si scade nivelul LDL-ul (colesterolul rau) care are o contributie majora la bolile de inima si a accidentelor vasculare.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro