Joi, 28 martie 2024 - 7:58:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum previi infecţiile unghiilor


19 mai 2012

unghiiAi unghiile îngălbenite, îngroşate şi sfărâmicioase? Acestea sunt semne de infecţie. Onicomicoza sau infecţia unghiilor este cea mai frecventă boală a unghiilor de la mâini sau picioare, cauzate de o varietate de ciuperci. Aceasta afecţiune poate recidiva şi se poate transmite.

Persoanele predispuse la dezvoltarea acestor infecţii sunt cele cu unghii încarnate, leziuni la acest nivel sau care îşi taie unghiile foarte des. Onicomicozele sunt recidivante, aşa că ar fi bine să le previi astfel:

- Evită încălţămintea strâmtă sau pe cea care păstrează piciorul cald şi umed.

- Nu folosi aceleaşi sosete, unghiere sau forfecuţe cu alte persoane, iar dacă eşti nevoit să foloseşti duşurile publice, poartă şlapi.

- Evită aplicarea unghiilor artificiale, renunţă la fumat şi la administrarea excesivă a antibioticelor şi anticonceptionalelor orale.

- În plus, păstrarea uscată a picioarelor şi folosirea pudrei de talc după baie sunt indicate.

În cele mai multe cazuri boala este provocată de o ciupercă favorizată de mediul cald şi umed. Aceasta găseşte condiţii prielnice în pantofii sport, pe podeaua cabinelor de duş din spaţiile publice, în bazine de înot şi în saune. Poate fi transmisă de la o persoană la alta şi prin intermediul obiectelor de igienă personală, cum ar fi prosoapele, forfecuţele şi pilele de unghii. Mai rar, boala este provocată de candida, în urma unor tratamente cu antibiotice.

Ciuperca profită de leziunile existente la nivelul unghiei pentru a pătrunde între straturile de keratină. Striaţiile unghiei, rănile provocate prin smulgerea colţurilor, agresarea unghiei prin purtarea unor pantofi prea strâmţi cresc riscul de infecţie. Unghia afectată se acoperă cu pete şi cu striuri galbene, verzui sau maronii, se îngroaşă şi se exfoliază pe margine. Sub ea poate să apară un depozit de consistenţă sfărâmicioasă. Netratată, ciuperca poate afecta şi unghiile, dar şi pielea din jur.

Cei care suferă de diabet şi de probleme circulatorii au un risc mai mare de onicomicoză. În cazul acestor afecţiuni, boala se poate suprainfecta cu bacterii, ceea ce îi agravează evoluţia, ducând la apariţia unor secreţii purulente. În plus, condiţiile care slăbesc imunitatea favorizează infecţiile unghiilor.

Remedii naturiste

- Şterge de două ori pe zi unghiile afectate cu un disc demachiant înmuiat în ulei de arbore de ceai sau o combinaţie de ulei de arbore de ceai şi ulei de levanţică.

- Aplică la nivelul unghiei afectate o pastă de turmeric şi apă. Lasă acest remediu să acţioneze până când de usucă. În acelaşi mod poate fi folosită şi zeama de lime.

- Masează unghia afectată cu o felie de ceapă.

- Masează unghia afectată cu o combinaţie de două picături de ulei de oregano şi o lingură de ulei de măsline.

- Ţine piciorul într-un amestec de părti egale de oţet de mere şi apă timp de aproximativ 20 minute.

- Masează unghia afectată cu alcool şi lasă-l să acţioneze timp de 20 minute. Administrează acest remediu de două ori pe zi.

- Ţine piciorul într-o combinaţie de părţi egale de peroxid de hidrogen (3%) şi apă.

- Fă băi cu listerină.

- După administrarea acestor remedii naturiste, şterge bine picioarele şi unghiile pentru a preveni umezeala.

- Consumă fructe şi legume cu proprietăţi antifungice, precum şi mâncărurile probiotice (iaurt, chefir).

- Consumă în fiecare zi 1-2 căţei de usturoi.

- Evită mâncărurile semipreparate şi mâncărurile procesate care conţin făină albă şi zahăr.

Tratamentul este prescris de medicul dermatolog şi constă în administrarea de antimicotice local, sub formă de unguente, sau intern, sub formă de pastile. Uneori, poate fi nevoie de recoltarea unui fragment de unghie, pentru rea¬lizarea unei fungigrame, care va stabili care este medicamentul la care este sensibilă ciuperca.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro