Marţi, 3 decembrie 2024 - 7:29:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Beţi apă după o băutură răcoritoare acidulată


7 martie 2012

suc-acidulateÎn prezent se constată un număr tot mai mare de cazuri de erodare a smalţului dentar şi mai ales la tineri. Eroziunea dentară este o erodare a smalţului dinţilor, care se subţiază sau dispare din cauza acidităţii din gură. Fenomenul nu se datorează bacteriilor bucale, necesare şi prezente în mod natural, scrie passionsante.be.

La persoanele care consumă frecvent băuturi cu nivel ridicat de aciditate se observă o puternică erodare dentară. Este cazul consumului de băuturi acidulate, sucuri de fructe, băuturi energizante la sportivi, vin, unele beri sau cocktailuri. Băuturile acidulate pe bază de ceai sau lămâie, care conţin mult acid nitric, sunt mai agresive decât cele pe bază de cola.

Şi băuturile acidulate care conţin multă glucoză şi chiar fructoză atacă puternic smalţul dentar. Se recomandă consumarea lor cu paiul şi păstrarea în gură cât mai puţin timp.

Aciditatea gastrică, dar şi unele fructe ca citricele, kiwi, merele pot ataca şi ele dinţii. Trebuie evitate sosurile cu oţet, preparatele pe bază de lămâie, ca şi dropsurile pe bază de vitamina C.

Cum se poate limita eroziunea dentară?, se întreabă passionsante.be. Scăzând consumul de băuturi acidulate şi de alimente cu mare aciditate, precum şi al produselor foarte dulci. Dacă se consumă totuşi, ele trebuie înghiţite cât mai repede şi băuturile, servite cu paiul. Aciditatea poate fi neutralizată cu multă apă plată, lapte sau gumă de mestecat după consumarea unui aliment sau a unui lichid acid.

Cine doreşte să bea la micul dejun un pahar de suc de fructe sau să mănânce citrice, este bine să se spele pe dinţi înainte de masă şi nu după. Cine optează totuşi pentru un periaj după masă este sfătuit de medici să aştepte cel puţin 30 de minute până să o facă. Şi mestecarea de gumă fără zahăr, dacă se poate pe bază de bicarbonat, permite neutralizarea acidităţii, care poate duce la erodarea smalţului dentar.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro