Joi, 28 martie 2024 - 10:46:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Rata alăptării exclusive în România este de doar 12,6%


6 august 2012

pozitie-alaptat-sugarRata alăptării în România este de 12,6%, situându-se printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, se arată într-un comunicat al UNICEF.

În perioada 1-7 august se desfăşoară Săptămâna Mondială a Alăptării.

"Nutriţia are un rol fundamental în dezvoltarea copiilor. Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Există dovezi consistente că populaţiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriţie şi îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii - inclusiv perioada prenatală", a declarat conf. dr. Nicolae Suciu, manager IOMC.

Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la 3,4%, un procent foarte mic.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente 15 şi, respectiv, 17 %.

Conform studiului, prevalenţa alăptării exclusive în mediul urban este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4 faţă de 9,8%.

Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar, din păcate, nu la fel de cunoscute.

Din totalul lotului pe care s-a făcut studiul, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural.

"Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui", a declarat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Organizaţia Salvaţi Copiii, prin programul de reducere a mortalităţii infantile "Fiecare copil contează" desfăşurat în România împreună cu compania GSK (GlaxoSmithKlein) România, şi-a propus ca obiectiv informarea şi educarea mamelor asupra îngrijirii şi nutriţiei corecte a copiilor şi nou-născuţilor.

Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, cât şi alimentaţia corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării.

"Programul 'Fiecare copil contează' este un proiect de suflet pentru noi, anul trecut am reuşit ca în comunităţile în care am acţionat să nu se mai înregistreze niciun deces printre copiii mai mici de un an, ceea ce pentru noi este un real succes. Sperăm ca prin implemetarea şi derularea mai multor programe de educaţie parentală, printre care: prevenirea sarcinilor la vârste fragede, îngrijirea nou-născuţilor şi nutriţia adecvată a mamei şi copilului, dar şi de educaţie sexuală în şcoli în localităţile alese anul acesta, să putem influenţa numărul de decese în rândul celor mici", a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Beneficiarii programului desfăşurat anul acesta vor fi 1.000 de copii sub 5 ani, mame şi gravide şi 2.500 de adolescenţi şi părinţi. Programele de educare şi informare vor fi susţinute de 20 de cadre medicale şi lucrători în domeniul asistenţei sociale (doctori de familie, asistenţi medicali şi mediatori sanitari) şi 50 de voluntari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro