Vineri, 29 martie 2024 - 9:00:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


7,5 milioane de români vor avea carduri de sănătate


25 iunie 2013

Cardul naţional de sănătate - documentul electronic prin care medicii vor verifica dacă suntem asiguraţi la Sănătate - nu va fi funcţional în acest an. Asta înseamnă că vom dovedi că suntem asiguraţi în sistem tot cu adeverinţa de la Casa de Sănătate sau de la angajator. Vestea bună este că aproape jumătate dintre pacienţii care au peste 18 ani vor primi carduri naţionale de sănătate până la sfârşitul anului.

 

Cardul naţional de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat, eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pacienţilor ca să poată beneficia de asistenţă medicală. Asta înseamnă că atunci când sistemul cardului va fi funcţional, medicul de familie va verifica, în timp real, prin intermediul cardului de sănătate, dacă figurezi cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate în sistem (e vorba de sistemul informatic unic integrat - SIUI). Astfel că, teoretic, proiectului cardului de sănătate vrea să simplifice şi să eficientizeze traseul pacientului la medic şi accesul la asistenţă medicală. Rămâne de văzut în ce măsură va fi atins acest deziderat în practică. În mod cert, anul acesta sistemul nu va funcţiona.

 

Fiecare asigurat care are peste 18 ani împliniţi va primi card naţional de sănătate. Cardul naţional de sănătate e un document distinct de cardul european de sănătate şi e valabil doar pe teritoriul României.

După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.

 

Cardul de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sau de angajator, după caz. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.

 

Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.

 

Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.

Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii.

 

Costul cardului va fi suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii iar procesul de realizare a suportului din plastic al cardului va fi coordonat de Compania Naţională ”Imprimeria Naţională”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro