Dornici să mănânce sănătos românii cumpără tot mai mult pâine neagră sau integrală. Sau cel puţin aşa cred ei pentru că în multe cazuri iau doar pâine vopsită.
Patronatele din panificaţie susţin că practică este întâlnită în întreaga ţară: brutarii amestecă faina albă cu tot felul de coloranţi deoarece pâinea neagră se vinde mai scump.
Piaţa românească de pâine neagră e plină de pâine făcută din faina colorată. Iată metodele pe care le folosesc unii producători pentru a "colora" pâinea. În primul caz, adăugă praf de cacao în făină albă. În al doilea caz, înnegresc faină cu malţ. În fine, sunt producători care folosesc şi caramel, ceea ce explică uneori gustul dulceag al pâinii.
Procedeul este perfect legal în România, atâta timp cât ingredientele sunt menţionate pe etichetă şi nu pun în pericol sănătatea consumatorului. Produsul nu ar trebui să fie vândut însă cu denumirea de "pâine neagră".
"Sunt mulţi care într-adevăr fac pâine neagră din faina albă, cu diverşi coloranţi care sunt naturali, care nu dăunează sănătăţii populaţiei, dar înşală consumatorul. Eu consumator mă duc la un magazin să cumpăr pâine neagră, că aia îmi face mie bine la stomac" a declarat Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN.
Practică este întâlnită pretutindeni în ţară şi se explica printr-o cerere tot mai mare de pâine integrală. Oamenii sunt înşelaţi pentru că pâinea neagră e mai scumpă, iar cei care vor să mănânce dietetic se aleg doar cu cheltuiala, nicidecum cu o pâine mai sănătoasă.
Există şi indicii care îi pot da de gol pe cei care încearcă să înşele consumatorii. Falsă pâine neagră e mai pufoasă, mai uşoară, rezista chiar şi o săptămână pe masa din bucătărie şi are coaja subţire.
Patronatele spun că 25% din pâinea neagră de pe piaţa este falsificată. Neoficial însă, surse din industrie susţin că procentul de 3 ori mai mare. La ultimul control, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit peste 100 de comercianţi care vindeau pâine falsificată.
SURSA: stirileprotv.ro