Data de 2 Aprilie a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre ca Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day).
Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internaţională de conştientizare a autismului se intitulează ''Autism şi Agenda 2030: Includere şi neurodiversitate''.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite.
Nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie. Serviciile de evaluare şi terapie în domeniul TSA trebuie susţinute de servicii complementare precum cele medicale, de logopedie, kinetoterapie sau de terapie ocupaţională, de la caz la caz.
În România existau în 2012, la nivel naţional, 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform unor studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor — Atlanta (SUA) publicate în 2014, la nivel global una din 68 de persoane este autistă.
Sursa: agerpres.ro