Statinele, medicamente destinate scăderii colesterolului, au, se pare, şi alte efecte benefice. Un nou studiu publicat în The Journal of Clinical Psychiatry arată că ele ar reduce şi riscul de depresie, scrie Le Figaro.
O echipă de cercetători americani a urmărit timp de şase ani un grup de 965 de pacienţi bolnavi de cardiopatie şi trataţi în diferite clinici din California. 65% dintre aceştia luau statine în cadrul tratamentului.
Deoarece existau date care se contraziceau în legătură cu efectele statinelor, autorii studiului au evaluat legătura dintre aceste medicamente şi tulburările afective la cei 965 de pacienţi timp de mai mulţi ani. Simptomele depresive au fost evaluate în fiecare an cu ajutorul unui chestionar (Patient Health Questionnaire) care a permis măsurarea frecvenţei diferitelor simptome într-un interval de două săptămâni: tristeţe accentuată, oboseală, gânduri sinucigaşe etc.
Autorii au observat că pacienţii care luau statine aveau un nivel de depresie în medie mai mic decât cei care nu luau şi această diferenţă s-a confirmat, ea chiar a crescut de-a lungul perioadei de observare. După şase ani de observare, 28% dintre persoanele care luau statine au avut în final cel puţin un episod depresiv minor sau mai grav, faţă de 40% din cei din cealaltă categorie. De asemenea, la cei 776 de pacienţi care nu prezentau simptome depresive la începutul studiului, riscul de depresie a fost mai mic cu 38% în situaţia în care au luat statine, comparativ cu cei care nu erau depresivi la început şi nu au luat astfel de medicamente. Autorii au luat bineînţeles în considerare şi alţi factori legaţi de sex, de fumat, de prezenţa altor patologii şi chiar de nivelul de educaţie.