Este sezonul cireşelor şi este bine să ştii că acest fruct este extrem de benefic pentru sănătate. Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamina C, potasiu şi bor, un mineral ce joacă un rol esenţial în sănătatea oaselor, cireşele scad considerabil nivelul inflamaţiilor din organism. Studiile au arătat că acestea sunt un foarte bun antiinflamator, chiar mai eficient decât aspirina.
Un studiu realizat la Universitatea California, citat de Huffington Post, a arătat că dacă se consumă zilnic timp de 30 de zile, rezultatele sunt vizibile, nivelul inflamaţiilor din organism scăzând considerabil (cu aproximativ un sfert). Inflamaţiile din organism sunt în strânsă legătură cu riscul de boli de inimă şi atac cerebral.
O cercetare realizată de Universitatea de stat Michigan a arătat că antocianinele ce dau culoarea caracteristică cireşelor ameliorează durerea chiar mai eficient decât aspirina. Antocianinele sunt antioxidanţi puternici ce previn stresul oxidativ, fără că rolul lor să se oprească aici. Practic, funcţionează pe aceleaşi principii precum medicamentele antiinflamatoare, după cum se menţionează într-un raport publicat în Journal of Natural Products.
Un alt beneficiu oferit de cireşe este că sucul din aceste fructe reduce durerea şi tensiunea din muşchi după un efort fizic îndelungat şi susţinut, după cum a demonstrat un studiu realizat la o universitate din Oregon.
După un maraton, s-a arătat că sucul de cireşe este extrem de eficient în refacere. La fel de bine, însă, sucul de cireşe poate fi consumat şi înainte sau în timpul efortului fizic, durerile musculare fiind prevenite, iar muşchii având mai puţin de suferit.
Un alt studiu, a arătat că o porţie mică de cireşe reduce nivelul de acid uric din sânge în cazul femeilor. Excesul de acid uric cauzează gută, un tip de artrită extrem de dureros, potrivit ziare.com.