Vineri, 29 martie 2024 - 9:57:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar


16 martie 2012

cancerpulmonarUn număr de peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumonologie, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea campaniei "Control pentru speranţă".

El a accentuat că evoluţia silenţioasă şi nespecifică a acestei boli face ca să se depisteze în general extrem de târziu. La momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienţi cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la cinci ani de la diagnosticare. "Această formă de cancer este mai răspândită la bărbaţi şi se află pe locul doi la femei după cancerul de col uterin", a mai spus dr. Mihălţan, menţionând ca principală cauză fumatul.

Tratamentul cancerului pulmonar este subestimat în marea majoritatea a cazurilor datorită depistării tardive. Trei sferturi dintre cazurile cu această boală se află în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paleativ.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic la Institutul Marius Nasta, a accentuat asupra frecvenţei a acestei afecţiuni, subliniind că dacă pacienţii sunt depistaţi foarte la început şansele de supravieţuire pot ajunge la 90%.

Între semnele care ar putea să-i determine pe oameni să meargă la doctor sunt tusea şi expectoraţiile.

Dr. Ulmeanu a evidenţiat că în România se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi la femei, adolescenţi, tineri adulţi şi copii. Ea a spus că anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu acestă afecţiune.

Campania "Control pentru speranţă" este menită să conştientizeze riscurile cancerului pulmonar în rândul populaţiei din România. De asemenea, campania urmăreşte înţelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a acestei boli în primul rând la populaţia cu risc precum fumători, pacienţi cu bronşită obstructivă a fumătorului sau persoane expuse profesional, a subliniat medicul.

Obiectivele acestei campanii includ educarea populaţiei privind factorii de risc şi atenţia care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum şi susţinerea celor care suferă de această formă de cancer.

Specialiştii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuire la cinci ani. "Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa", a subliniat dr. Mihălţan. Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Investigaţia este o procedură care stabileşte cu certitudine în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.

"La Institutul 'Marius Nasta' din Bucureşti sunt examinaţi anual 60% din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populaţiei şi a societăţii civile în general să facem posibilă achiziţia de echipamente moderne şi performante pentru institut în vederea transformării lui în primul centru de referinţă pentru diagnostic precoce şi tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România", a spus dr. Ulmeanu.

Pentru achiziţia aparaturii moderne este necesară suma de peste un milion de euro, ceea ce presupune un efort susţinut. Prof. dr. Emilia Crişan, directorul medical al Institutului a arătat că "acest lucru este imperios necesar cu cât în ultimii ani am înregistrat o creştere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenţi şi tineri adulţi. Mai mult decât atât institutul atinge anual cifre record, pentru Europa şi pentru întreaga lume, în ceea ce priveşte numărul pacienţilor investigaţi prin bronhoscopie. Peste 10.000 într-un an. Comparativ în Europa centrele de referinţă efectuează 3-4.000 de bronhoscopii anual".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro