Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:03:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Plante interzise în sarcină


13 iulie 2012

gravida43Multe din plantele benefice pentru sănătate sunt interzise în sarcină sau trebuie consumate cu foarte multă atenţie şi zgârcenie" în această perioadă.

Salcia, indicată împotriva răcelilor, este printre plantele total interzise în sarcină, pentru că poate avea efecte avortive. În schimb, medicii recomandă ghimbirul (nu mai mult de un gram pe zi) şi echinaceea. Mai poţi încerca să alungi microbii cu lămâie sau cu puţin usturoi.

Cruşinul creşte riscul de avort

Cruşinul şi lemnul dulce favorizează contracţiile şi cresc riscul de avort. Pelinul duce la venirea menstruaţiei şi poate avea efecte avortive, dând hemoragii puternice, foarte riscante pentru femeie. De asemenea, sunt interzise salvia, sunătoarea, călţunaşii, cătuşnica, isopul, schinduful şi socul. Oricum, sfatul medicului este să consulţi un specialist înainte de a începe un tratament fitoterapeutic în perioada sarcinii.

Condimente admise

"În ceea ce priveşte plantele care se folosesc în alimentaţie pentru condimentare (busuioc, rozmarin, usturoi, ghimbir, şofran, cimbru), acestea pot fi utilizate în continuare, dar în doze mici şi să nu se folosească mai multe zile la rând acelaşi condiment", spune dr. Cristina Răduţă.

Brânca-ursului şi creţişoara, prieteni şi duşmani

Tincturile de brânca-ursului şi de creţişoară pot fi de ajutor femeilor care vor să aibă copii, dar care au pierdut sarcini în trecut. Este important ca femeia să ia aceste tincturi numai înainte de sarcină. După aceea, sunt contraindicate, putând duce la avort spontan sau la malformaţii ale fătului.

Menta, doar în caz de greţuri

Unii specialişti sunt de părere că ar fi bine să eviţi menta în primul trimestru. Totuşi, în cazul greţurilor o poţi folosi pentru perioade scurte, de maximum trei zile şi în cantităţi mici. Ghimbirul mai poate fi administrat în acest scop, asociat cu muşeţelul. Ai putea apela în acest scop şi la presopunctură, care nu este contraindicată.

Nu există un consens în ceea ce priveşte siguranţa consumării plantelor medicinale în sarcină, deoarece nu există studii clinice consistente pe acest subiect. Plantele se pot recomanda, dar în doze mici şi foarte mici, pe perioade scurte de timp. Se optează, în special, pentru amestecuri din mai multe plante. Sunt de preferat extractele lichide (infuzie, macerat), şi nu planta ca atare, pulbere. Ca regulă generală, sunt contraindicate cele care favorizează menstruaţia, laxative, picante şi, de asemenea, uleiurile volatile din plante.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro