Vineri, 29 martie 2024 - 4:55:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Care sunt alimentele interzise copiilor mici?


8 iunie 2012


alimenteOrice părinte responsabil trebuie să aibă foarte clară în minte şi notată în bucătărie lista alimentelor interzise copiilor în funcţie de vârstă lor, că să evite orice problemă legată de sistemul lor digestiv insuficient dezvoltat, dar şi probleme de siguranţă.


De evitat, de la naştere până la 4-6 luni


Toată hrană solidă. Copilul trebuie hrănit numai cu lapte de la sân sau cu formulă până la 6 luni (unii pediatri încep diversificarea de la 4 luni, însă vârstă de 6 luni este mai sigură).

De evitat, între 4 şi 12 luni


Mierea: Mierea poate conţine sporide Clostridium botulinum, care provoacă boală numită botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni creşterea acestor spori, dar într-un copil până într-un an ei pot creşte şi pot provoca toxine care ameninţă sănătatea şi chiar viaţă.  
Untul de arahide: Consistenţa lipicioasă a untului de arahide şi a oricărui tip de cremă de nuci îl face dificil de înghiţit în siguranţă de către copil.  
Laptele de vacă: Rămâi cu laptele de la sân sau cu laptele formulă până după vârstă de 1 an a copilului tău. De ce? Copilul mic nu poate digera proteină din laptele de vacă, oricum nu are toţi nutrienţii necesari şi conţine minerale în cantitate prea mare care îi pot afecta rinichii, potrivit sfatulparintilor.ro.

De evitat, între 12 şi 24 luni


Pe măsură ce copilul creşte, el va fi dornic şi curios să guşte din farfuria ta, iar tu vei fi nerăbdătoare să îi introduci cât mai multe mâncăruri noi în alimentaţie. Dar în continuare nu toate produsele sunt sigure pentru copilul tău. Unele în continuare prezintă riscul de a se îneca cu ele.  
Laptele degresat: Majoritatea copiilor până în 2 ani au nevoie de grăsimea şi de caloriile din laptele integral pentru creşterea şi dezvoltarea lor armonioasă, în special a creierului. După ce copilul împlineşte 2 ani şi dacă el are probleme de creştere, îi poţi da lapte cu o concentraţie mai mică de grăsime dacă aşa doreşti (laptele 1,5% sau 1,8%). Dacă copilul are probleme de obezitate sau de inimă, oricum medicul îţi va introduce laptele semi-degresat mai devreme de vârstă de 2 ani.

Atenţie la ce mesteca până la 24 luni!!


Bucăţele mari de mestecat: În continuare cel mai sigur este că ceea ce are de mestecat să nu depăşească dimensiunea unei boabe de mazăre, astfel nu există riscul să rămână blocată mâncarea în gâtul micuţului. Legume precum morcov, salată, fasole verde trebuie gătite şi sfărâmate foarte bine şi fîn. Tăie în bucăţi cât mai mici strugurii, roşiile tip cherry sau cubuleţele de pepene înainte să i le dai, nu i le servi întregi, chiar dacă le vezi micuţe. Taie carnea sau brânza în bucăţi foarte mici sau pasează-le.  
Mâncarea mică şi tare: nucile, floricele de porumb, bomboanele tari, stafidele sau alte fructe mici uscate ori seminţe, “ toate reprezintă un mare risc de a se îneca cu ele. Deci nu i le incluzi în alimentaţie.  
Alimente moi şi fine: produsele tip jeleu sau bezele pot rămâne lipite pe gâtul copilului, deci nu are voie să le mănânce.  
Untul de arahide: Fii atentă să nu îi dai copilului până în 2 ani cantitate mare de unt de arahide în gură căci se poate îneca cu el, e dificil de înghiţit. În schimb îi poţi unge un biscuite sărat sau o felie subţire de pâine cu unt de arahide. Poţi subţia untul de arahide cu puţin suc de mere înainte să îl ungi pe pâine sau pe biscuite.

Atenţie: Evită să îi dai copilului să mănânce în maşină. Este prea dificil să îl supervizezi, fie că tu conduci fie că eşti lângă el. Atât timp cât maşina este în mers copilul se poate îneca.

De evitat, între 24 şi 36 luni


Copilul tău este de acum capabil să mănânce, însă tot sunt şanse să se înece cu mâncare. Continuă să eviţi să îi dai produsele interzise până la 2 ani cu care se poate îneca şi dezcurajeaza-l să mănânce în timp ce vorbeşte, merge, se uită la tv sau face orice altceva care îi mută atenţia de la masă şi mâncare.

De evitat, de la 3 ani în sus


Deşi copilul tău se descurcă de minune să mănânce de acum, tot trebuie să fii atentă la dimensiunea bucăţilor de mâncare pe care le duce la gură. Continuă să îi tăi mâncarea din farfurie în bucăţi foarte mici, în special bucăţelele de crenvurşti, de struguri, de roşii cherry care dacă ar fi înghiţite că atare i-ar blocă căile respiratorii la inhalare.

Atenţie la alergii


Medicii pediatri preferă că cel mic să depăşească vârstă de 1 an sau chiar mai mult înainte de a permite introducerea alimentelor cu risc mare de a provocă alergii, în special dacă copiii sunt sensibili la factorii alergeni. În ultima vreme, pediatrii şi-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentaţia copilului alimentele alergene vor dezvolta oricum alergii la un copil predispus la această problemă.  


Cu toate acestea, este înţelept să introduci orice aliment nou gradat, câte unul nou pe săptămâna, că să ai timp să observi orice potenţială reacţie a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, dacă îl tolerează bine din punct de vedere gastric.  
Dacă suspectezi că ai putea avea probleme de alergie alimentară la copil, în special dacă unul din părinţi sau amândoi au fiecare alergiile sale, discută cu pediatrul cum este mai bine să îi introduci alimentele alergene precum ouăle, laptele, căpşunele, fructele de pădure, nucile, alunele, făină, soia, peştele şi fructele de mare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro