Marţi, 3 decembrie 2024 - 7:23:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Trăieşti cu zece ani mai puţin dacă fumezi toată viaţa!


2 iunie 2012

fumatOricât am cârcoti noi, cum că "bunicul a fumat ca un turc şi a trăit 98 de ani", studiile internaţionale ne contrazic: povestea lui tataie a fost o excepţie de la regulă.Or, regula stabileşte, din păcate, o legătură directă între tabagism şi longevitate: cu cât "divorţăm" de ţigară mai de timpuriu, cu atât avem mai multe şanse să trăim până la adânci (şi, de ce nu, fericite) bătrâneţe. Iată câteva dovezi. Ni le pune pe tavă Programul Naţional Stop Fumat (coordonat de Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti), la finalul lunii mai 2012, pe care a declarat-o ”Luna renunţării la fumat”.

O cercetare efectuată, timp de 50 de ani, pe un grup de englezi, arată că renunţarea la fumat înaintea vârstei de 35 de ani se asociază cu o recuperare totală în termeni de „ani de viaţă pierduţi din cauza fumatului". Altfel spus, sistând relaţia cu ea înaintea celei de a 35-a aniversări, ţigareta nu va mai reuşi să îţi scurteze viaţa. Şi invers: dacă fumezi toată viaţa, pierzi, în medie, 10 ani din cauza efectelor provocate de ă tutun. Veşti bune şi pentru seniori: poţi să amâni momentul "dramatic" al despărţirii de ţigară până după vârsta de 65 de ani, şi tot vei avea un beneficiu: 1 an de viaţă câştigat!

Şi riscul de a suferi de o boală cardio-vasculară scade semnificativ (ajungând la nivelul nefumătorilor), dacă abandonezi tutunul înainte de 35 de ani. Efectul „recuperator" asupra funcţiei pulmonare nu este însă la fel de rapid, deoarece particulele toxice din fumul de tutun ajung şi se depun direct în plâmân, persistând întreaga viaţă. Însă, cu cât renunţi mai devreme, cu atât funcţia respiratorie revine mai aproape de normal. Iată încă un indicator demn de luat în seamă: la fumători, riscul de deces prin TBC creşte de circa 9 ori; în schimb, scade cu 65% în urma renunţării la tutun.

"Dacă nu renunţi la ţigară ÎN CLIPA ASTA, mori!". De ce abordează profesioniştii din sănătate problema fumatului în termeni atât de spăimoşi? Se pare că noi, pacienţii, le oferim pe tavă ideea aceasta, potrivit căreia frica de boală şi de finish ar fi argumentul suprem: când suntem întrebaţi care ar fi principalul motiv care ne-ar convinge să lăsăm ţigara invocăm, instinctiv, "sănătatea". Şi uităm celelalte avantaje pe care le aduce, imediat şi pe termen lung, renunţarea la fumat: sentimentul de libertate, de autocontrol, senzaţii şi percepţii noi (gust şi miros mai fin, respiraţie mai uşoară şi - deloc de neglijat! - mai plăcută etc.), activităţi noi în timpul liber şi, nu în ultimul rînd, sentimentul că eşti învingător!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro