Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:11:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce este mai eficient noul test Babeş-Papanicolau


14 iunie 2012

testVarianta modernă a investigaţiei esenţiale pentru depistarea cancerului de col uterin are o acurateţe mai mare decât cea convenţională.

Testul Babeş-Papanicolau poate identifica modificările celulelor de la nivelul colului uterin (cervicale). Aceste modificări pot anunţa apariţia cancerului de col uterin. De aproximativ doi ani există şi în România varianta modernă a testului Babeş-Papanicolau, care presupune recoltarea celulelor cervicale în mediu lichid. Tot mai mulţi medici ginecologi îl recomandă în detrimentul celui convenţional.

Proba se păstrează mai bine

În cadrul testului clasic, efectuat în mediu uscat, celulele cervicale sunt recoltate de la nivelul colului uterin cu un tip de periuţă sau de lamă fină şi întinse apoi pe o lamă de sticlă, urmând să fie analizate la microscop în laborator. În timpul transferului se pot pierde însă celule sau există riscul ca ele să se deterioreze. Varianta modernă a testului presupune păstrarea periuţei speciale într-un flacon/recipient în care există un lichid special. Astfel, 95-99% din celulele recoltate cu periuţa respectivă sunt păstrate, proporţia fiind mult mai mic în cazul tehnicii convenţionale de testare.

Un alt avantaj al testului Babeş-Papanicolau în mediu lichid este că proba prelevată se prelucrează automat în laborator, fiind separate sângele, mucusul şi celulele inflamatorii de celulele care au relevanţă pentru diagnostic. Prezenţa acestora în proba recoltată poate împiedica evaluarea corespunzătoare, fiind necesară uneori o nouă prelevare. Aceasta se întâmplă în aproximativ 10% din cazurile când se efectuează testul standard şi în numai 2% din cazurile când recoltarea se face în mediu lichid.  „Eu recomand, de regulă, testul în mediu lichid atunci când rezultatele celui în mediu uscat nu sunt în regulă", mai spune dr. Crişan.

Ce trebuie să mai ştiţi despre test:

- din toamnă, femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani ar putea face testul gratuit. Programul de testări gratuite iniţiat de Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să demareze în această vară, dar este încă în curs de implementare. Va fi gratuit doar testul în mediu uscat.

- el trebuie efectuat anual de la începerea vieţii sexuale

- nu este un test de diagnostic al cancerului de col, ci de screening, care identifică doar celulele suspecte a fi maligne. Pentru diagnostic se efectuează alte teste.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro