Domnule doctor, ce înseamnă această specializare, ortopedie pediatrică şi cât de necesară este aceasta?
Este în primul rând o necesitate a pacientului de a beneficia de un consult specializat. Copilul nu este un adult în miniatura, ca atare pentru o bună înţelegere şi practică este corect să fie tratat de un specialist pentru el, iar acesta este ortopedul pediatru. Eu recomand părinţilor să meargă întâi la un specialist ortoped pediatru şi acesta să decidă tipul de examinare după un consult amănunţit şi nu să efectueze o ecografie sau radiografie şi apoi să fie examinat.
Cât de important este screening-ul ecografiei de şold?
Pentru mine ca specialist înseamnă să pun un diagnostic grav foarte devreme dar pentru copilul cu displazie de şold înseamnă o schimbare radicală în viaţa lui. Până de curând în România diagnosticul luxaţiei de sold se punea după ce copilul mergea - consecutiv urma un tratament chirurgical cu rezultate nu totdeauna bune şi cu costuri foarte mari atât din partea societăţii dar şi din partea familiei, dar mai ales a pacientului. Dacă diagnosticul este pus la câteva săptămâni avem posibilitatea unui tratament nechirurgical-ortopedic cu şanse de reuşită foarte mari.
Când se recomandă ecografia de şold şi ce presupune aceasta?
Ecografia de şold trebuie însoţită de consultul ortopedic. Bebeluşul trebuie examinat de ortopedul pediatru cât mai devreme dacă a fost o sarcină pelviană sau transversală, dacă sunt gemeni, daca mama sau fraţii/surorile mai mari au luxaţie de şold. În toate situaţiile incerte este bine ca bebeluşul să beneficieze de consultul ortopedic şi ecografia de şold cât mai devreme. Altfel, examinarea se recomandă la vârsta de 6 săptămâni în ţările unde se face screening-ul acestei patologii. Imagini ecografice interpretabile se pot obţine şi la câteva luni dar este bine ca diagnosticul să fie pus cât mai repede.
Care sunt avantajele ecografiei de şold la nou născuţi şi sugari?
Ecografia este neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă. Ecografia de şold este o investigaţie foarte standardizată, ca urmare diagnosticul este pus cu acurateţe mare şi se poate începe tratamentul chiar imediat dupa naştere.
Cum pregătim bebeluşul pentru ecografia de şold?
Bebeluşul este bine să fie liniştit, eventual părinţii să aibă un biberon cu lapte sau suzetă. În rest nu necesită pregătire specială.
Cum se face ecografia de şold la bebeluşi?
Copilul este dezbracăt în partea inferioară a corpului şi orientat pe partea laterală. Se pune o cantitate de gel pe pielea pacientului pentru a facilita vizualizarea bună, iar dacă bebeluşul este liniştit, imaginea de examinat se captează în câteva secunde.
Ce i se poate întâmpla copilului când afecţiunea nu e depistată şi tratată la timp?
Evoluţia displaziei este spre luxaţia şoldului, mers dificil cu dezechilibru permanent, leziuni şi dureri la nivelul articulaţiei implicate şi o viaţă cu multe limitări locomotorii. Practic articulaţia este deformată şi incapabilă de mişcări normale ceea ce va schimba radical viaţa copilului.
Ce este displazia de dezvoltare a şoldului şi care sunt factorii de risc?
Displazia şoldului înseamnă că articulaţia nu este complet funcţională. Şoldul este o articulaţie stabilizată osos ca urmare avem nevoie de componente osoase bune capabile de mişcări complete. Într-o displazie de şold cupa articulară este teşită, este incapabilă să stabilizeze poziţia, iar in final se va produce luxaţia propriu-zisă.
Ce îi sfătuiţi pe proaspeţii părinţi? La ce anume să fie atenţi?
Patologia ortopedică a bebeluşului presupune de cele mai multe ori o poziţie/postură anormală şi fixată/rigidă. Practic, asimetria şi rigiditatea sunt semnele cele mai frecvente şi remarcate de către părinţi, dar de fiecare dată cand sunt neclarităţi este bine să vină la un consult de ortopedie pediatrică. Chiar dacă medicina modernă se bazează pe dovezi, cheia ramane consultul iniţial efectuat de specialist şi apoi investigaţii (ecografii, radiografii, analize).
Unde vă găsesc părinţii şi de ce servicii pot beneficia?
În Ploieşti colaborez cu Spitalul Lotus unde avem atât condiţii foarte bune de examinare ecografică, cât şi condiţii de tratament ambulator (imobilizări gipsate). Noi putem oferi întrega gamă de investigaţii şi tratament ambulatoriu pentru pacienţii de ortopedie pediatrică.