Joi, 21 martie 2019 - 7:58:50
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Despre importanţa aparaturii în investigarea şi diagnosticarea pacienţilor, interviu cu Dr. Bălăceanu Stelian – medic specialist radiologie şi imagistică la Spital Lotus


23 iulie 2018

Importanţa CT-ului şi RMN-ului în diagnosticarea corectă a pacienţilor: interviu cu dr. Bălăceanu Stelian, medic specialist radiologie şi imagistică medicală

Domnul doctor Stelian Bălăceanu este medic specialist radiologie şi imagistică medicală, la Spitalul Lotus.

Cu numeroase specializări în imagistică, radiologie, rezonanţă magnetică şi tomografie computerizată, domnul doctor ajută pacienţii să înţeleagă interpretările în imagini a investigaţiilor efectuate cu profesionalism şi dedicare.

Domnul doctor Stelian Bălăceanu este membru al Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală (SRIM) şi al Societăţii de Imagistică Musculoscheletală din România (SIMSR).

De ce v-aţi dorit să fiţi medic şi când aţi hotărât să alegeţi radiologia şi imagistica medicală ca specializare?

M-am horărât să aleg medicina în urma unei entorse pe care am suferit-o atunci când eram în timpul liceului. Am fost plăcut surpins de profesionalismul medicilor care m-au tratat şi m-au inspirat să aleg acest domeniu pentru a putea oferi şi eu suport oamenilor aflaţi în suferinţă. Specializarea radiologie şi imagistică medicală am ales-o pentru că am o afinitate pentru tehnică şi tehnologie, ceea ce reprezintă parţial domeniul acestei specializări.

Dvs. aveţi o pasiune pentru aparatura de înaltă performanţă şi tehnologie, cât de importantă este aceasta în meseria pe care o practicaţi?

Cazuistica şi volumul de lucru dau experienţă, dar investigaţiile de calitate nu pot fi abordate fără aparatură. Aparatura este foarte importantă fiindcă putem obţine imagini de calitate înaltă cu timpi de execuţie care sunt mai uşor de tolerat pentru pacienţi. În plus, aparatura nu are funcţii fixe, este configurabilă în cele mai mici detalii; cunoscând fizica şi tehnologia care stau la baza aparaturii, putem face ajustări specifice fiecărui caz.

Care este importanţa diagnosticului de imagistică medicală de înaltă performanţă (CT/RMN) în intervenţiile chirurgicale?

Diagnosticul clinic şi imagistic este important în orice intervenţie chirurgicală sau tratament medical. Sunt aspecte esenţiale pentru a aplica tratamentul, a decide ce tip de intervenţie chirurgicală se efectuează, ajută medicii oncologi să decidă necesitatea radioterapiei sau chimioterapiei pre şi post operatorii. De asemenea, în cazuri oncologice incurabile se poate renunţa la o intervenţie chirurgicală care nu ar aduce un beneficiu semnificativ. Tot diagnosticul de imagistică medicală de înaltă performanţă ajută la planificarea tehnicii chirurgicale.

De ce aţi ales să rămâneţi în Romania şi nu aţi plecat ca mulţi alţi colegi de-ai dvs. în străinătate?

Sunt ferm convins că se poate face medicină de excelenţă şi în România. Sunt mulţi pacienţi care au nevoie de diagnostic performant şi de medici care pun suflet. Eu am preferat să trăiesc printre români.

Cât de importantă este colaborarea în acest domeniu cu tehnicianul, operatorul, medicul trimiţător, medicul operator? Cum apreciaţi lucrul în echipă?

Cooperarea cu celelalte specialităţi medicale este esenţială pentru a înţelege cerinţele fiecarui caz în parte şi pentru a oferi o examinare şi un raport medical pe nevoia existentă. Iar cu ajutorul tehnicienilor şi operatorilor obţinem examinări de cea mai bună calitate.

Care sunt problemele cu care vin cel mai des pacienţii?

Cazuistica este variată. Există patologie oncologică, ortopedică, neurochirurgicală, samd. În multe cazuri descoperim patologii medicale la examinările ţintite pentru alte cerinţe. Indiferent de solicitarea pentru care un pacient vine, ne interesează să aflăm de la pacient ce-l supără, pentru a vedea daca mai sunt şi alte probleme în afară de patologia existentă.
Spre exemplu, am descoperit întâmplător la unii pacienţi cu hernie de disc, cancere renale de mici dimensiuni cu cel mai mare prognostic posibil de a se vindeca.

Când este recomandat RMN-ul? Dar CT-ul?

Amândouă sunt metode imagistice de înală performanţă, de regulă ele se află la finalul procesului diagnostic în majoritatea patologiilor. IRM (RMN) e o metodă excelentă pentru a vizualiza părţile moi, CT este o metodă mai rapidă şi cu acoperire mai mare, de aceea se indică pentru pacienţii claustrofobi sau cu o stare alterată a sănătăţii. Datorită acoperirii crescute cu viteză mare, CT-ul este o metodă de elecţie în monitorizarea pacienţilor oncologici în decursul tratamentului. Pe de altă parte este şi o metodă de elecţie şi în evaluarea plămânului.

Spital Lotus investeşte continuu în aparatură, cât de benefic este acest lucru pentru un pacient?

Pentru un pacient este foarte benefic ca tehnologia CT şi RMN să fie de ultimă oră deoarece beneficiază de un raport maxim al calităţii examinării şi duratei acesteia. De când lucrăm, la Spital Lotus am avut o mare pasiune pentru calitate şi am încercat în permanenţă să dispunem de aparatură performantă care să ne permită să folosim cele mai moderne tehnici de examinare cu putinţă. Demersul a fost de la început să creăm o tradiţie în calitate şi excelenţă.

Aparatura care foloseşte raze X, şi anume computerul tomograf, cu cât este mai nouă, cu atât se obţin doze de iradiere mai reduse. Recent, Spital Lotus a achiziţionat un CT nou care este mult mai rapid, cu doze de iradiere mai mici, cu ajutorul acestuia se obţin imagini mult mai fine şi viteza crescută de lucru permite realizarea de achiziţii dinamice şi reformatări multiplanare.

De asemenea, am depus o investiţie continuă de efort în a ajusta aparatura existentă pentru a avea cel mai mare nivel posibil de calitate. Mai mult, datorită aparatului RMN modern şi performant pe care îl deţinem suntem probabil singurul centru medical din judeţul Prahova care foloseşte tehnici de limitare a artefactelor de mişcare pentru orice examinare.

De precizat este că toate examinările precedente realizate la Spital Lotus se stochează pe server, iar orice examinare ulterioară se corelează cu acestea.

Aţi întalnit cazuri deosebite în cei 4 ani de când lucraţi la Spital Lotus?

Am întâlnit numeroase cazuri deosebite şi pe majoritatea le-am urmărit în dinamică atunci când a fost necesară evaluarea periodică. La Spital Lotus executăm multe tipuri de examinari atipice, rare, care nu se efectuează în alte centre medicale.  Suntem obişnuiţi să dăm curs oricăror cerinţe speciale care însoţesc unele solicitări, cum ar fi prelucrări multiparametrice, spectroscopie si parametri de stabilitate articulara.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(2095 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro