Duminică, 16 decembrie 2018 - 10:16:50
EUR
EURO = 4.648 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.0896 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Despre importanţa aparaturii în investigarea şi diagnosticarea pacienţilor, interviu cu Dr. Bălăceanu Stelian – medic specialist radiologie şi imagistică la Spital Lotus


23 iulie 2018

Importanţa CT-ului şi RMN-ului în diagnosticarea corectă a pacienţilor: interviu cu dr. Bălăceanu Stelian, medic specialist radiologie şi imagistică medicală

Domnul doctor Stelian Bălăceanu este medic specialist radiologie şi imagistică medicală, la Spitalul Lotus.

Cu numeroase specializări în imagistică, radiologie, rezonanţă magnetică şi tomografie computerizată, domnul doctor ajută pacienţii să înţeleagă interpretările în imagini a investigaţiilor efectuate cu profesionalism şi dedicare.

Domnul doctor Stelian Bălăceanu este membru al Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală (SRIM) şi al Societăţii de Imagistică Musculoscheletală din România (SIMSR).

De ce v-aţi dorit să fiţi medic şi când aţi hotărât să alegeţi radiologia şi imagistica medicală ca specializare?

M-am horărât să aleg medicina în urma unei entorse pe care am suferit-o atunci când eram în timpul liceului. Am fost plăcut surpins de profesionalismul medicilor care m-au tratat şi m-au inspirat să aleg acest domeniu pentru a putea oferi şi eu suport oamenilor aflaţi în suferinţă. Specializarea radiologie şi imagistică medicală am ales-o pentru că am o afinitate pentru tehnică şi tehnologie, ceea ce reprezintă parţial domeniul acestei specializări.

Dvs. aveţi o pasiune pentru aparatura de înaltă performanţă şi tehnologie, cât de importantă este aceasta în meseria pe care o practicaţi?

Cazuistica şi volumul de lucru dau experienţă, dar investigaţiile de calitate nu pot fi abordate fără aparatură. Aparatura este foarte importantă fiindcă putem obţine imagini de calitate înaltă cu timpi de execuţie care sunt mai uşor de tolerat pentru pacienţi. În plus, aparatura nu are funcţii fixe, este configurabilă în cele mai mici detalii; cunoscând fizica şi tehnologia care stau la baza aparaturii, putem face ajustări specifice fiecărui caz.

Care este importanţa diagnosticului de imagistică medicală de înaltă performanţă (CT/RMN) în intervenţiile chirurgicale?

Diagnosticul clinic şi imagistic este important în orice intervenţie chirurgicală sau tratament medical. Sunt aspecte esenţiale pentru a aplica tratamentul, a decide ce tip de intervenţie chirurgicală se efectuează, ajută medicii oncologi să decidă necesitatea radioterapiei sau chimioterapiei pre şi post operatorii. De asemenea, în cazuri oncologice incurabile se poate renunţa la o intervenţie chirurgicală care nu ar aduce un beneficiu semnificativ. Tot diagnosticul de imagistică medicală de înaltă performanţă ajută la planificarea tehnicii chirurgicale.

De ce aţi ales să rămâneţi în Romania şi nu aţi plecat ca mulţi alţi colegi de-ai dvs. în străinătate?

Sunt ferm convins că se poate face medicină de excelenţă şi în România. Sunt mulţi pacienţi care au nevoie de diagnostic performant şi de medici care pun suflet. Eu am preferat să trăiesc printre români.

Cât de importantă este colaborarea în acest domeniu cu tehnicianul, operatorul, medicul trimiţător, medicul operator? Cum apreciaţi lucrul în echipă?

Cooperarea cu celelalte specialităţi medicale este esenţială pentru a înţelege cerinţele fiecarui caz în parte şi pentru a oferi o examinare şi un raport medical pe nevoia existentă. Iar cu ajutorul tehnicienilor şi operatorilor obţinem examinări de cea mai bună calitate.

Care sunt problemele cu care vin cel mai des pacienţii?

Cazuistica este variată. Există patologie oncologică, ortopedică, neurochirurgicală, samd. În multe cazuri descoperim patologii medicale la examinările ţintite pentru alte cerinţe. Indiferent de solicitarea pentru care un pacient vine, ne interesează să aflăm de la pacient ce-l supără, pentru a vedea daca mai sunt şi alte probleme în afară de patologia existentă.
Spre exemplu, am descoperit întâmplător la unii pacienţi cu hernie de disc, cancere renale de mici dimensiuni cu cel mai mare prognostic posibil de a se vindeca.

Când este recomandat RMN-ul? Dar CT-ul?

Amândouă sunt metode imagistice de înală performanţă, de regulă ele se află la finalul procesului diagnostic în majoritatea patologiilor. IRM (RMN) e o metodă excelentă pentru a vizualiza părţile moi, CT este o metodă mai rapidă şi cu acoperire mai mare, de aceea se indică pentru pacienţii claustrofobi sau cu o stare alterată a sănătăţii. Datorită acoperirii crescute cu viteză mare, CT-ul este o metodă de elecţie în monitorizarea pacienţilor oncologici în decursul tratamentului. Pe de altă parte este şi o metodă de elecţie şi în evaluarea plămânului.

Spital Lotus investeşte continuu în aparatură, cât de benefic este acest lucru pentru un pacient?

Pentru un pacient este foarte benefic ca tehnologia CT şi RMN să fie de ultimă oră deoarece beneficiază de un raport maxim al calităţii examinării şi duratei acesteia. De când lucrăm, la Spital Lotus am avut o mare pasiune pentru calitate şi am încercat în permanenţă să dispunem de aparatură performantă care să ne permită să folosim cele mai moderne tehnici de examinare cu putinţă. Demersul a fost de la început să creăm o tradiţie în calitate şi excelenţă.

Aparatura care foloseşte raze X, şi anume computerul tomograf, cu cât este mai nouă, cu atât se obţin doze de iradiere mai reduse. Recent, Spital Lotus a achiziţionat un CT nou care este mult mai rapid, cu doze de iradiere mai mici, cu ajutorul acestuia se obţin imagini mult mai fine şi viteza crescută de lucru permite realizarea de achiziţii dinamice şi reformatări multiplanare.

De asemenea, am depus o investiţie continuă de efort în a ajusta aparatura existentă pentru a avea cel mai mare nivel posibil de calitate. Mai mult, datorită aparatului RMN modern şi performant pe care îl deţinem suntem probabil singurul centru medical din judeţul Prahova care foloseşte tehnici de limitare a artefactelor de mişcare pentru orice examinare.

De precizat este că toate examinările precedente realizate la Spital Lotus se stochează pe server, iar orice examinare ulterioară se corelează cu acestea.

Aţi întalnit cazuri deosebite în cei 4 ani de când lucraţi la Spital Lotus?

Am întâlnit numeroase cazuri deosebite şi pe majoritatea le-am urmărit în dinamică atunci când a fost necesară evaluarea periodică. La Spital Lotus executăm multe tipuri de examinari atipice, rare, care nu se efectuează în alte centre medicale.  Suntem obişnuiţi să dăm curs oricăror cerinţe speciale care însoţesc unele solicitări, cum ar fi prelucrări multiparametrice, spectroscopie si parametri de stabilitate articulara.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1984 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Catalina Bozianu

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateGratiela1dec

Din aceeaşi categorie:
Alternative Studio


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookSiteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 14 decembrie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro