Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:55:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România are un sistem sanitar mai eficient decât SUA, China şi Danemarca


2 septembrie 2013

România se situează pe locul 33 din 48 într-un top al publicaţiei Bloomberg, care priveşte cele mai eficiente sisteme sanitare. Interesant este că la coada topului şi după România sunt sisteme sanitare ca ce american, danez, chinez, turc, ungar şi belgian.

Aproape toate ţările pe care România le-a depăşit în acest clasament alocă mai mulţi pe cap de locuitor pentru sănătate, însă acest lucru nu se reflectă în starea de sănătate a populaţiei, din mai multe cauze.

Chiar dacă în 2010, SUA a alocat mai mulţi bani pentru sănătate decât orice stat din lume (2,6 trilioane de dolari, adică 17,6% din PIB), cetăţenii americani au o speranţă de viaţă mai mică decât cetăţenii din ţările unde se cheltuie mult mai puţin cu sănătatea, notau anul trecut experţii de la Institutul American de Cercetare şi de la Institutul de Medicină.

Primul factor care sporeşte neputinţa sistemului sanitar american de a oferi îngrijire pentru cetăţeni este faptul că o mare parte dintre aceştia nu sunt asiguraţi medical şi drept urmare, au un acces limitat la îngrijiri medicale de bază şi prevenţie.

Potrivit unii infografic al publicaţiei Business Insider, de vină este şi stilul nesănătos al cetăţenilor americani, care au o prevalenţă record de bolnavi de obezitate şi pun astfel o presiune imensă pe serviciile de sănătate disponibile. Dintre toate ţările cu alocări similare de buget pentru sănătate, în SUA se consumă cele mai multe calorii per persoană, sunt cei mai mulţi consumatori de droguri, nu îşi pun centura de siguranţă şi mai ales, în cele mai multe conflicte sunt folosite arme de foc, din cauza unui regim liberal de deţinere de arme şi muniţii. Mai mult, americanii se deplasează aproape exclusiv cu automobilul, ceea ce limitează mişcarea fizică atât de necesară unei vieţi sănătoase.

Detalii in capital.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro