Nu-ţi place să le mănânci, pentru că îţi fac gura pungă? Nu ştii ce pierzi: gutuile sunt pline de vitamine şi minerale care fortifică organismul. Dar cura cu aceste fructe are şi alte beneficii pentru sănătate.
Fortifică sistemul imunitar. O gutuie mare pe zi (de circa 800 g) îi furnizează organismului doza necesară de vitamina C - cel mai puternic antioxidant -, plus alte vitamine şi minerale (vitamina A, vitamina B, calciu, magneziu, potasiu, fier etc.) care cresc imunitatea, ferindu- te de viroze respiratorii, de gripă şi de celelalte afecţiuni care însoţesc sezonul rece.
Preîntâmpină afecţiunile inimii. Coaja gutuilor e un rezervor de pectine, substanţe ce ţin sub control nivelul colesterolului, prevenind astfel riscul de boli cardiovasculare.
Elimină toxinele. Tot pectina e cea care ajută organismul să evacueze toxine periculoase, ca metalele grele.
Tratează problemele de tranzit intestinal. Sub- stanţele din gutui care îţi fac gura pungă - taninii şi pectinele - au acelaşi efect astringent şi asupra mucoasei gastrointestinale; de aceea sunt recomandate aceste fructe atunci când te chinuie scaunele diareice sau constipaţia. În plus, o felie de gutuie, mestecată pe îndelete, taie senzaţia de greaţă după o masă copioasă. Consumată dimineaţa, pe stomacul gol, previne apariţia aceleiaşi senzaţii nesuferite.
Stimulează digestia. Vitaminele, taninii şi pectinele din pulpa şi din coaja gutuilor sporesc pofta de mâncare.
Tonifică ficatul. Cura cu gutui regenerează celulele hepatice şi tonifică întregul organism, de aceea este recomandată persoanelor care suferă de hepatită şi celor aflate în convalescenţă, după această boală.
Ajută în curele de slăbire. Nutriţioniştii le recomandă atunci când vrei să dai jos kilogramele suplimentare, pentru că au puţine calorii şi multe fibre care stopează asimilarea grăsimilor.