Boala Alzheimer este o afecţiune ce afectează unul din opt oameni cu vârste de peste 55 de ani. De altfel, jumătate din persoanele de peste 85 de ani au boala Alzheimer, potrivit statisticilor Societăţii Române Alzheimer. Iar lucrurile nu par să se îndrepte, numărul acestor bolnavi fiind în creştere, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei acestei forme de demenţă şi nici motivele răspândirii bolii, în urma studiilor efectuate s-au găsit indicii conform cărora probabilitatea ca maladia să fie contagioasă este mare. Mai exact, boala Alzheimer se poate răspândi la fel ca boala vacii nebune. Cu toate acestea, Alzheimer nu se transmite la fel de uşor ca gripa sau ca pojarul şi nu se face pe cale aeriană.
În acest context se poate spune că boala Alzheimer afectează creierul în acelaşi fel ca şi infecţiile. Potrivit cercetătorilor, mai multe proteine din creier suferă malformaţii şi se răspândesc în ţesutul cerebral. Tot specialiştii spun că o cauză a apariţiei bolii Alzheimer ar fi un microb de natură proteică, care este diferit de bacterii şi virusuri.