Joi, 28 ianuarie 2021 - 3:33:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

România pe ultimul loc în UE la cheltuielile de sănătate legate de cancer


14 octombrie 2013

Cancerul a costat în 2009 aproximativ 126 de miliarde de euro în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, România situându-se pe ultimul loc în privinţa cheltuielilor pe locuitor, subliniază luni un studiu britanic care a ţinut cont de ponderea economică a cheltuielilor pentru sănătate, de costurile legate absenţe, invaliditate şi de timpul consacrat îngrijirii celor apropiaţi, relatează AFP.

Cercetători de la Universitatea Oxford au încercat pentru prima dată să cuantifice ‘întreaga pondere economică a cancerului în Uniunea Europeană.

‘Cuantificarea greutăţii economice a cancerului în UE necesită, pe lângă evaluarea costurilor pentru sistemul de sănătate, o estimare a pierderilor la venituri din cauza incapacităţii de a munci (invaliditate sau moarte prematură), precum şi a îngrijirilor acordate gratuit bolnavilor de către cei apropiaţi’, explică oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în revista britanică The Lancet.

Estimările acestora se referă la 2009, anul cel mai recent pentru care există disponibile date complete, şi se bazează pe 150 de surse diferite. Costul global al cancerului în Europa celor 27 s-a ridicat la 126 de miliarde de euro, dintre care 51 de miliarde de euro pentru cheltuieli de sănătate în sens strict.

Studiul a evaluat la 9,43 de miliarde de euro cele 83 de milioane de zile de muncă pierdute în UE ca urmare a concediilor de boală sau incapacităţii de muncă antrenate de maladia canceroasă.

Studiul contabilizează, de asemenea, cele aproximativ trei miliarde de ore de ‘îngrijiri’ acordate bolnavilor de către prieteni şi familii cu o evaluare globală de 23,2 miliarde de euro a acestui timp consacrat de cei apropiaţi.

Cheltuielile medicale pentru cancer în cadrul UE, evaluate la 51 de miliarde de euro, reprezintă 4% din totalul cheltuielilor de sănătate în Uniune.

Din acest total, cheltuielile de spitalizare au ponderea cea mai mare (28,4 miliarde de euro), de peste două ori mai mult decât costul medicamentelor (13,6 miliarde euro).

Dacă UE acordă în medie echivalentul a 102 euro pe cetăţean pentru cheltuielile de sănătate legate de cancer, disparităţile sunt puternice de la o ţară la alta, cu 52 de euro pe persoană în România, 97 de euro în Franţa şi 171 de euro în Germania.

Cel mai mare volum al cheltuielilor legate de cancer se înregistrează în Statele Unite, subliniază studiul, cu un total de 157 de miliarde de euro (202 miliarde de dolari) în 2008, potrivit unei evaluări care exclude îngrijirile acordate de cei apropiaţi şi zilele de muncă pierdute, cu o medie de 196 de euro (225 USD) pe persoană.

Spre comparaţie, bolile cardiovasculare au un cost global mult mai ridicat, în Europa cu 195 de miliarde de euro (conform unui alt studiu), deşi ponderea în termeni de pierdere a productivităţii este mult mai importantă în cazul cancerului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(50 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 27 ianuarie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro