Nutriţionistul Lygia Alexandrescu a explicat pentru AGERPRES, efectele consumului de lapte pentru organismul uman şi de ce consumul de lactate este unul dintre subiectele cele mai disputate în domeniul nutriţiei din ultimii ani.
Deşi de-a lungul evoluţiei sale omul a consumat laptele altor mamifere — vaci, capre, bivoliţe, oi şi, pe alte meleaguri, laptele dat de cămile, iepe sau cămile—, noile teorii susţin că este nefiresc şi lipsit de beneficii pentru sănătate consumul laptelui altor mamifere, singurul lapte util dezvoltării organismului uman fiind laptele matern, precizează nutriţionistul.
"Cu siguranţă laptele matern este alimentul perfect creat de natură pentru nou-născut, pentru a se dezvolta armonios. Alăptarea la sân până la 12 luni asigură o creştere de 300% a copilului", explică Lygia Alexandrescu.
Creşterea ponderală se datorează prezenţei lactozei, a zahărului din lapte. Lactoza din laptele de vacă are o concentraţie semnificativă, 47 g/L, şi este greu de digerat de sistemul digestiv al adultului.
"În acest sens, există voci care se opun consumului de lapte proaspăt la vârste mai mai de 9-10 ani. În cadrul acestui curent de combatere a consumului de produse lactate, s-au indus o serie de idei cum ar fi apariţia mucusului în organism după ingerarea de lactate. Există chiar o serie de studii clinice efectuate în ultimele două decenii, care stabilesc o legătură între consumul de lactate şi creşterea incidenţei anumitor tipuri de cancere. Alte studii confirmă tendinţa mai scăzută de a dezvolta neoplazii mamare sau genitale la populaţiile asiatice, cunoscute pentru aportul redus de lactate", arată nutriţionistul.
"Iaurtul, kefirul, laptele bătut, iaurtul de băut şi sana sunt o sursă uşor biodisponibilă de calciu pentru organismul de toate vârstele. Când vine vorba de unt şi smântână, apare şi teamă de aport prea mare de grăsimi săturate. Sigur, aceste produse cu un conţinut crescut de lipide pot fi consumate, însă ocazional şi în cantităţi mici (ex. 10 g de unt sau o lingură de smântână, 15%)", susţine nutriţionistul.
"Există situaţii în care copilul sau adultul nu agreează lactatele. Nevoia de calciu a organismului rămâne o realitate şi ea va fi acoperită de alte alimente, cum sunt legumele cu frunze verzi, anumite specii de peşte (sardine, somon), smochine, fasolea uscată, migdale, ouă, boabe de soia sau citricele", mai arată nutriţionistul.
Lactatele - între mit şi realitate
10 aprilie 2016

- Tags:
- cancer,
- lactate,
- alimente cancerigene,
- lactoza,
- proteine animale,
- zaharuri
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
-
Din drum, direct în fântână! Accident în Prahova
Anul - ediţia nr. 3716
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare