Joi, 25 aprilie 2024 - 9:25:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Recomandările medicilor pentru perioada de caniculă


20 iunie 2013

Marţi a fost prima zi cu adevărat caniculară din acest an, înregistrându-se o temperatură de 36 de grade Celsius la umbră şi un indice de confort termic care a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.

 

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi  apă) pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.

 

Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Asta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

 

Medicii ne recomandă să ne petrecem măcar câteva ore pe zi în locuri prevăzute cu aer condiţionat, cum sunt mallurile, clădirile de birouri, bibliotecile, hypermarketurile etc.

 

Medicii avertizează persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, să evite expunerile la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, pe timpul verii. Vremea va fi caniculară şi, local, deosebit de caldă în sudul, sud-estul  şi vestul ţării, iar maximele termice se vor apropia de valoare de 40 de grade Celsius. Medicii recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, precum pieţele sau mijloacele de transport în comun.

Canicula nu trebuie înfruntată fără pălării, umbrele şi ochelari de soare. Îmbrăcămintea recomandată este cea din ţesături naturale, în culori deschise. De asemenea, sunt necesare hidratarea corespunzătoare (1,5-2 litri de lichide), evitarea consumului de alcool şi consumarea de fructe şi legume proaspete.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro