Vineri, 29 martie 2024 - 4:09:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum călătoreşti când eşti însărcinată


26 mai 2012

gravida_calatorie_1Eşti însărcinată dar nu vrei să renunţi la vacanţa programată alături de familia ta. Nici nu trebuie să te privezi. Ai nevoie doar de ceva mai multe precauţii.

Medicii spun că sarcina nu are contraindicaţii pentru călătorii dacă nu prezinţi factori de risc. În cazul în care medicul tău ţi-a recomandat repaus, atunci chiar trebuie să stai acasă. La fel, dacă aştepţi gemeni e mai bine să nu îţi asumi riscul unei călătorii departe de casă, fiindcă la acest tip de sarcină poate interveni o naştere prematură. Trei categorii de probleme poate întâmpina o gravidă care vrea să călătorească:cele din timpul transportului, infecţiile din ţara de destinaţie sau infrastructura sanitară locală.

Vaccin pentru ţările cu factor de risc

Dacă nu eşti vaccinată înainte de a pleca într-o ţară exotică, de exemplu, e bine să ştii că există anumite contraindicaţii la femeia gravidă. Vaccinurile inactive (tetanos, difterie) se pot face fără risc, dar cele active, precum polio oral, rubeolă, oreion, varicelă, BCG, trebuie evitate.

Şi bolile infecţioase pot fi grave pentru copilul pe care-l porţi. Paludismul (provocată de înţepăturile ţânţarilor anofeli) este foarte periculoasă pentru gravide. E preferabil să îţi iei măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor (soluţii, haine) şi chiar medicamente pentru prevenirea acestei boli. Ai grijă, însă, unele sunt contraindicate femeilor însărcinate! Consultă medicul înainte.

Ce mijloc de transport alegi

Avionul. Dacă mergi într-o ţară îndepărtată avionul este cea mai bună soluţie, fiindcă scurtează drumul. Medicii sunt de comun acord că o sarcină normală nu pune probleme în cazul unui voiaj cu avionul. Dacă însă suferi de diabet, anomalii de placentă, hipertensiune, risc de naştere prematură nu e recomandat acest mijloc de transport. De obicei, majoritatea companiilor aeriene de transport cer un certificat medical recent dacă naşterea este apropiată şi refuză să te îmbarce dacă mai ai doar câteva zile până naşti. Află care sunt regulile companiei de zbor înainte de a-ţi rezerva biletele. Nu uita că locurile din avion nu sunt prea generoase cu spaţiul şi pot fi inconfortabile în cazul tău. E posibil să ai şi greţuri, fiindcă sensibilitatea ta e crescută. Ar fi bine să porţi ciorapi medicinali cu compresie uşoară ca să nu ţi se umfle picioarele. Plimbă-te prin avion în mod regulat.

Maşina. În cazul în care ai optat pentru autoturism nu pleca la drum fără să-ţi pui centura de securitate. Te va proteja şi pe tine şi pe bebeluşul tău. O poţi poziţiona sub abdomen, cât mai jos posibil, pe osul bazinului iar cealaltă parte între sâni. Evită, totuşi traseele mai mari de 2-300 de km pe zi şi eventualele şocuri (starea proastă a maşinii sau vehicole exclusiv de teren). Fă pauze de mers pe jos, în mod regulat, pentru a te dezmorţi.

Trenul. Este un mijoc de transport recomandat, fiind cel mai fiabil şi mai puţin obositor. Îţi oferă şi posibilitatea de a face câţiva paşi când vrei. Alege un loc aproape de culoare pentru a nu-i deranja prea mult pe vecinii tăi.

Perioada ideală de călătorie

Medicii spun că cea mai sigură perioadă pentru o călătorie este cea cuprinsă între a 16-a şi a 28-a săptămână de sarcină. După luna a patra, fătul este mai puţin fragil, iar riscul de avort spontan este mai scăzut. Organismul tău este în plină formă şi mai mobil în această perioadă faţă de sfârşitul sarcinii.

Evident că poţi călătorii şi în al treilea trimestru de sarcină, dar ai grijă să te întorci cu cel puţin o săptămână înainte de data posibilă a naşterii.

Citeşte cu atenţie asigurarea medicală de călătorie şi asigură-te că sarcina nu este exclusă din contract.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro