Vineri, 29 martie 2024 - 3:53:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vaccinarea previne cancerul de col uterin


27 ianuarie 2012

cancerÎn România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, de patru ori mai multe decât în restul Europei. În plus, 40.000 de femei au diagnosticul de cancer de col uterin, de trei ori mai multe decât în celelalte state europene, iar în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi, de 16 ori mai multe decât media europeană, potrivit datelor statistice ale Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România.


Maladia afectează cel mai frecvent femeile cu vârste între 35 şi 50 de ani. Apare doar în urma infectării cu una dintre tulpinile oncogene ale papilomavirusului uman (HPV), care produce leziuni şi transformări anormale ale celulelor colului uterin. La nivel european, inclusiv în România, între 23 şi 29 ianuarie este marcată „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin", susţinută de Fundaţia „Renaşterea".

O viaţă sexuală începută înainte de 18 ani, infecţiile sexuale, cele cu virusul hepatitic B sau cu HIV, rănile pe col, avorturile şi naşterile multiple, precum şi fumatul favorizează infectarea cu diferite tulpini ale virusului papiloma uman. Statisticile sunt dure şi arată faptul că, pe parcursul vieţii, 50% din adulţi fac o astfel de infecţie.

Au fost identificate 15 tulpini de HPV oncogene asociate cu leziunile precanceroase sau cu cancerul de col uterin. Dar studiile arată că tulpinile HPV 16 şi 18 cauzează aproximativ 70% din cazurile de cancer. Nu toate persoanele infectate vor face cancer. „90% din infecţii sunt eliminate de propria imunitate, dar mai rămân restul de 10%, care se pot transforma în cancere", a precizat Gabriela Dincă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Polizu". Potrivit specialistei, nu se câştigă imunitate naturală după infecţia cu HPV.

„Dacă organismul a fost o dată infectat şi a eliminat virusul, a doua oară este posibil să nu o mai facă", a avertizat medicul Gabriela Dincă. De aceea, specialiştii susţin că vaccinarea este singura metodă sigură prin care poate fi diminuat riscul, în condiţiile în care nici prezervativul nu oferă protecţie 100% faţă de acest tip de infecţie.

Pentru că vaccinul trebuie să prevină infectarea cu un virus ce se transmite prin contact sexual, el este eficient 100% dacă este administrat înaintea începerii vieţii sexuale. De aceea, persoanele vizate pentru imunizare sunt, în primul rând, fetiţele cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Dar vaccinul oferă protecţie şi femeilor, singura condiţie fiind ca ele să nu fie deja infectate cu HPV.

Depistarea cancerului de col uterin se poate face cu ajutorul testului Babeş-Papanicolau. Acesta constă în recoltarea unor celule de la nivelul colului, cu ajutorul unor spatule sau al unor periuţe. În majoritatea cazurilor, testul nu este dureros, dar unele femei pot avea ulterior o uşoară sângerare. Recoltarea se face în a 14-a zi a ciclului menstrual, pentru a avea o acurateţe cât mai mare a rezultatului. De asemenea, este interzis contactul sexual  cu 48 de ore înainte de realizarea testului, evitarea duşurilor vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor ori a medicamentelor intravaginale: ovule şi unguente.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro