Joi, 28 martie 2024 - 8:10:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Test gratuit care previne cancerul de col uterin. În România, incidenţa bolii e triplă faţă de media Uniunii Europene


6 februarie 2017

La fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Boala încă face ravagii la noi, deşi ar putea fi prevenită. Testul Babeş-Papanicolau poate salva nenumărate vieţi. Puţine femei ştiu însă că-l pot face gratis, chiar fără asigurare. Acum a fost lansată şi o campanie de informare.

Stăm rău la capitolul prevenţie. Un sondaj recent arată că o româncă din 10 nu a fost la vreun control de rutină şi nu a făcut vreun set de de analize de sânge uzuale, în ultimul deceniu.

Deşi cele mai multe au auzit de cancerul cervical, mai puţin de un sfert au făcut testul prin care se pot depista la timp problemele.

Din 2012 e un program naţional de screening pentru 6 milioane de persoane. Numai 700 de mii s-au testat. 10 la sută aveau leziuni precanceroase.

Testul se poate face gratis, fără trimitere, la toate spitalele judeţene şi la nouă centre regionale. Doar jumătate dintre medicii de familie sunt înscrişi în program şi au formulare pentru testare.

Autorităţile vor să cumpere unităţi mobile pentru toate regiunile.

Vor face şi sesiuni de informare despre vaccinarea împotriva tulpinilor de HPV asociate cu apariţia cancerului cervical.

În România, incidenţa bolii e triplă faţă de media Uniunii Europene, iar rata mortalităţii e de patru ori mai mare. Conducem topul negru.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro