Marţi, 19 martie 2024 - 10:03:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Interviu cu dr. Andreea Boiangiu – medic specialist obstetrică – ginecologie la Spital Lotus, viitor doctor în ştiinţe medicale


8 februarie 2018

„Ginecologia modernă, pe lângă tehnicile minim invazive, înseamnă să te pui pe tine pe primul loc şi să ai grijă de sănătatea ta.”

„Atunci când o pacientă îmi păşeste pragul cabinetului îmi doresc să se simtă în siguranţă şi cât mai destinsă. Pacienta trebuie să iasă din cabinetul meu întotdeauna cu o soluţie, cu gânduri pozitive şi cu drag de a reveni.”

I: Doamna doctor Boiangiu, ce v-a determinat să alegeţi medicina şi mai apoi ginecologia?

R: Am fost pasionată de mică de oameni, de ideea naşterii unei vieţi noi, de mecanismele prin care apar, unele boli care îi făceau trişti pe cei din jurul meu. Ulterior în timpul liceului am avut oportunitatea de a întâlni o persoană cheie în viaţa mea, persoana ce mi-a citit pasiunea în suflet ţi m-a ghidat catre ceea ce sunt eu astăzi. Este vorba de profesoara mea de chimie, doamna Mariana Nedelcu, cel mai cald şi blând om, OM ce a pregatit de-a lungul timpului zeci de doctori, dar care din păcate acum nu mai este printre noi.

Obstetrică-Ginecologie am realizat ca mi se potriveşte abia în anul VI de medicină dupa ce am descoperit cât de frumos poate fi să ai în grijă 2 suflete, cât de important este sa îţi întâmpini pacientele cu un zâmbet şi o vorbă bună şi cât de multă satisfacţie îţi oferă momentul naşterii unui copil pe care îl cunoşti poate de când era încă un folicul pe ovarul mamei.

I: Care sunt cele mai mari obstacole pe care tinerii medici ginecologi le întampină în drumul către această profesie?

R: Atunci când îţi faci meseria cu dăruire şi cu pasiune, niciun obstacol nu poate să îţi stea în cale. Uneori ne confruntăm, ce-i drept, cu prejudecăţi legate de tinereţe, de încrederea pe care am putea noi să o insuflăm pacientului nostru.

I: Dar care sunt obstacolele unui medic ginecolog în această meserie?

R: Uneori simpla formare profesională poate fi un obstacol, pentru ca şi aici, ca şi în alte meserii, poate fi greu să deprinzi şi să te dezvolţi pe baza dictonului „meseria se fură”. Din fericire pentru mine, mă declar o norocoasă, întrucât formarea mea profesionala a avut loc într-un centru universitar şi într-o clinică universitară de elită din ţara noastră. Am avut parte de profesori minunaţi, dedicaţi, care m-au învăţat să fiu om în primul rând, şi apoi un doctor cât pot eu de bun.

I: Când trebuie o femeie să se prezinte pentru prima dată la medicul ginecolog? Care sunt simptomele care trebuie să ne alerteze?

R: Orice pacientă cu viaţă sexuală activă trebuie să se prezinte o dată pe an la medicul ginecolog în vederea unui control de rutină şi a unui examen Babeş Papanicolau. Chiar şi pacientele care nu au viaţă sexuală trebuie să se prezinte la medicul ginecolog în vederea examinării ecografice a organelor genitale. De asemenea, fetiţele după instalarea primei menstruaţii trebuie aduse în cabinetul medicului ginecolog în cazul în care sunt dureri la menstruaţie, sau sângerări abundente. Pe lângă aceste evaluări de rutină, orice modificare a secreţiei vaginale, orice durere sau senzaţie de congestie pelvină, orice leziune nou aparută în sfera genitală trebuie să aducă pacienta la medic. Modificarile la nivelul sânilor – durere, secreţie mamelonară, apariţia de noduli sunt, de asemenea semne de alarmă ce trebuie să ducă un consult în cel mai scurt timp.

I: Care sunt cele mai răspândite afecţiuni ginecologice?

R: Afecţiunile ginecologice variază în funcţie de vârstă şi de patologiile asociate. Astfel, la pacientele tinere ne confruntăm tot mai des cu anomalii ale ciclului menstrual, întâlnim tot mai des sindromul ovarelor polichistice, cazuri de infertilitate, precum şi tumori uterine, ovariene sau leziuni la nivelul colului uterin. La pacientele în vârstă încă ne confruntam cu un număr mare de cazuri de neoplasme de col în special, dar şi uterine, de ovar, de vulvă, vagin sau sân. Toate aceste patologii grave, pot fi depistate la timp şi tratate, doar dacă vom reuşi să implementam cu adevărat un sistem naţional de screening, dar şi să conştientizăm cu toţii adevărata importanţă a acestei probleme de sănătate.

I: Care sunt factorii care determină apariţia unei boli ginecologice? Ţin de stilul nostru de viaţă? Putem să evităm aceste afecţiuni?

R: Toate bolile, atât ginecologice cât şi neginecologice au factori de risc şi factori determinanţi. Cu toate acestea, consider că cel mai mare factor de risc este neglijarea stării de sănătate. Un stil de viaţă cât mai sănătos, împreună cu vizite regulate la medic pot creşte calitatea vieţii şi reduce numărul de îmbolnăviri.

I: Care sunt cazurile frustrante cu care vă confruntaţi zi de zi în cariera de medic ginecolog?

R: Nimic nu este mai frustrant ca atunci când descoperi o boală gravă într-un stadiu avansat, în care de multe ori posibilităţile terapeutice sunt reduse. Şi dacă la acest tablou se adaugă şi declaraţia pacientei că nu a fost niciodată la doctor sau că nu a mai fost de când a născut, atunci chiar te simţi învins de prejudecăţi şi de lipsa de educaţie medicală.

I: Care e cea mai dificilă parte a acestei meserii?

R: Momentul în care trebuie să dai o veste proastă, momentul în care citeşti dezamăgirea şi uneori disperarea în ochii pacientei tale.

I: Care credeţi că este viitorul ginecologiei?

R: Sper ca pacientele din Romania sa înveţe să se pună pe ele mai presus de orice, să înveţe să vină regulat la medic, iar patologiile grave să devină tot mai rare. În acelaşi timp sunt convinsă că ginecologia îşi va continua dezvoltarea de tehnici minim invazive care să reducă mult perioada de internare, de convalescenţă şi creşterea speranţei de viaţă.

I: Ce rol joaca consilierea/comunicarea în meseria unui ginecolog?

R: Din punctul meu de vedere este poate cel mai important aspect al meserie mele. Atunci când o pacientă îmi păşeste pragul cabinetului îmi doresc să se simtă în siguranţă şi cât mai destinsă. Pacienta trebuie să iasă din cabinetul meu întotdeauna cu o soluţie, cu gânduri pozitive şi cu drag de a reveni.

I: Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care vi le pun pacientele?

R: Cea mai frecventă întrebare este „de ce?”. Uneori este cea mai grea întrebare, la care trebuie să raspunzi şi să gaseşti o soluţie, cea mai bună soluţie.

I: Unde şi când vă pot găsi pacientele?

R: Doamnele mă pot găsi la Spitalul Lotus din Ploieşti, timp de 4 zile pe săptămână.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro