Procurorii au demarat o anchetă penală în cazul distrugerii parţiale a unui sit arheologic din Patrimoniul Naţional. Cetatea regelui dac Dromichete a fost devastată de buldozere, care aveau avize de la Primărie.
Situl arheologic ”Piscul Crăsani” se află pe lista A a monumentelor istorice şi face parte din Patrimoniul Naţional al judeţului Ialomiţa. Este primul şantier arheologic deschis din România, scrie Adevărul.
Primele săpături făcute aici au avut loc în urmă cu un secol, iar investigaţiile sunt în desfăşurare. Aici a lucrat chiar şi celebrul Vasile Pârvan, care a descoperit cetatea regelui dac Dromichete.
Toate bune până în urmă cu aproximativ o lună, când, în urma unei inspecţii, specialiştii muzeului din Slobozia au descoperit că o parte importantă a sitului arheologic a fost distrusă cu buldozerele.
Primăria Balaciu, localitate de care aparţine situl, a emis autorizaţii pentru excavări, în urma cărora peretele de nord al sitului a fost distrus.
Scopul? Primăria s-a folosit de pământul din incinta cetăţii pentru a-l folosi la consolidarea podului de peste râul Ialomiţa, aflat aproape.
”N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!”, zise Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu.
Autorităţile locale din Balaciu aveau nevoie de o serie de avize din partea Direcţiei de Cultură Ialomiţa pentru a efectua aceste lucrări.
”În cazul sitului arheologic de la Balaciu se constată o intervenţie neautorizată. Cei care au desfăşurat lucrările trebuiau să solicite o serie de avize pentru a efectua această intervenţie. Nimeni nu a cerut nimic. Şi oricum, chiar dacă ne sesizam nu-i puteam lăsa să pătrundă în sit” a explicat Elena Pacală, directorul Direcţiei de Cultură Ialomiţa, pentru sursa citată.
Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, însă pagubele sunt iremediabile.