Vineri, 11 octombrie 2024 - 6:52:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cum afectează seceta cursul de schimb şi ratele bancare


3 august 2012

seceta_brPreşedintele Băncii Mondiale s-a declarat îngrijorat de creşterea recentă a preţurilor la anumite alimente, în mare parte ca urmare a secetei severe din Statele Unite ale Americii, scrie money.ro. Potrivit oficialului, seceta care afectează mai multe ţări mari producătoare de cereale a făcut să explodeze preţurile la nivel mondial ale unor produse agricole, începând cu mijlocul lunii iunie; cele mai afectate sunt preţurile la grâu şi porumb, scriu cei de la RFI România. Aceeaşi problemă se înregistrează şi în România, unde seceta duce la scumpirea produselor, dar indirect şi la reducerea exporturilor agricole şi de energie, la deprecierea leului, precum şi la scumpirea produselor din carne (pentru producerea unui kilogram de carne se consumă în medie 5-6 kg de cereale).
Aceste costuri vor fi contabilizate de economie începând din trimestrul al treilea, factura lor întinzându-se până la următoarele recolte.

Creşterea preţurilor împiedică BNR să coboare dobânda cheie

Indirect, creşterea preţurilor împiedică Banca Naţională a României să coboare dobânda cheie, care ar putea duce la scăderea costului creditelor. Producţia fiind mică, o parte importantă va fi menţinută pentru uz intern. Direct lovite vor fi aşadar exporturile, ceea ce duce la scăderea încasărilor în valută, afectând pe această cale şi cursul de schimb în sensul deprecierii leului, se mai arată în analiza HotNews.ro. Cea mai recentă secetă severă din România a fost înregistrată în 2007, când inflaţia a fost generată în proporţie de 70% de creşterea preţurilor produselor agricole, arată Rapoartele pe inflaţie ale BNR. Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 5,25% pe an în cadrul şedinţei din 2 august, potrivit sondajului efectuat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13%

Pe de altă parte, membrii AAFBR estimează că banca centrală ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru lei la 13% până la finalul anului şi la 10% până la finalul lui 2013. Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate în luna august, atât pentru lei, cât şi pentru valută, iar restul participanţilor estimează reduceri ale acestora. Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25% pe an. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% până la finalul anului 2012, numărul participanţilor la sondaj care văd o relaxare a politicii monetare pe această cale fiind în creştere faţă de sondajul anterior. Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea rămâne nemodificate până la finalul anului 2012, consideră specialiştii.

Reducerea dobânzii de politică monetară, abia în 2013

În opinia acestora, anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobânzii de politică monetară la 5% şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei până la nivelul de 10% în luna decembrie.
Rezervele minime obligatorii pentru valută ar putea rămâne la nivelul de 20% şi în luna decembrie 2013. AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro