Marţi, 19 martie 2024 - 5:35:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce pleacă tinerii absolvenţi din România?


24 februarie 2013

În urma unor studii, s-a demonstrat că majoritatea tinerilor absolvenţi vor să părăsească ţara, în vederea obţinerii unor burse in străinătate. După cum spun ei, celelalte ţări le oferă mai multe posibilităţi decât Romania.

La târgurile de educţie care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, au fost prezenţi un numar foarte mare de studenţi, care şi-au cautat programe de licenţă sau de master în străinătate. Nu este de mirare faptul ca studenţii români vor să plece, având in vedere faptul că în România există aproximativ 53.000 de şomeri cu diplomă.

Studenţii români sunt de părere că terminarea unei facultăţi în străinătate i-ar ajuta mai mult în obţinerea unui loc de muncă mai bine plătit. Roxana ne-a spus că ‚”doi, trei ani de studiu la o universitate bună nu are cum să strice”. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că în fiecare an pleacă din ţară circa cinci mii de tineri, care sunt hotărâţi să meargă să studieze în străinătate.

Potrivit Consiliului de la Bologna , unul din cinci studenţi români ar trebui sa studieze în afara României, până în anul 2020.  Şi Uniunea Europeană încurajează schimburile de experienţă, fie că e vorba de licenţă, de un program întreg de master sau doar de un semestru absolvit la o facultate străină.

Dar care ar fi posibilităţile pentru tinerii care doresc să obţină o diplomă in străinătate? De exemplu cei care vor să intre in lumea afcerilor sunt nevoiţi să scoată din buzunar câteva zeci de mii de euro, deoarece programele de business sunt cele mai scumpe. Andreea, studentă la Facultatea de ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor ne-a mărturisit că şi-ar dori foarte mult sa meargă să îşi facă masterul in strainatate, însă acesta costă foarte mult, iar parinţii ei nu au posibilitate să o susţină.

Foarte scump este să studiezi şi in SUA, unde un program obişnuit de master poate ajunge la 20-30 de mii de euro. La fel de scumpe sunt si universităţile din Marea Britanie. Aici, la taxa de şcolarizare (3-4 mii de lire sterline pe an) se adaugă şi cheltuielile de întreţinere, care sunt mult mai mari decât in România. Ȋn restul ţărilor din Uniunea Europeană taxele sunt comparabile cu cele de la noi.

O altă variantă ar fi ţările nordice, unde ”facultatea este gretis, insă datorită nivelului foarte dezvoltat al acestor ţări, traiul de aici este foarte scump, iar studenţii trebuie să îşi găsească singuri fondurile necesare pentru a se putea întreţine” ne-a spus Mihaela, o studenta care a terminat facultatea în Danemarca.

Ȋn ultimii ani au început să apară şi în România fundaţii care acordă tinerilor studenţi burse destul de mari, oferindu-le astfel posibilitatea de a studia in străinătate. Singurul dezavantaj este acela că nu sunt foarte multe burse de acest tip, iar concurenţa este foarte mare şi numai cei care sunt acceptaţi la universitaţi de prestigiu beneficiază de ele.

Nu este nici greu, dar nici uşor să evadezi cu o bursă în strainătate, însă este mult mai indicat decât să încerci să-ţi găseşti un job în jungla României, unde vei munci pe brânci şi vei avea un salariu de nimic.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro