Miercuri, 24 aprilie 2024 - 12:37:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti


25 noiembrie 2013

Cu ocazia împlinirii a unui secol de la semnarea, la Bucureşti, a Tratatului de Pace care punea capăt celui de-al Doilea Război Balcanic, Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, a organizat, în sala Coloanelor din Palatul Culturii Ploieşti, expoziţia temporară „1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti”.

Atât războiul, cât şi pacea, au constituit momente importante în istoria acestei zone a Europei, iar rolul României a fost unul decisiv. Evenimentele petrecute în vara anului 1913 au avut motivaţii şi consecinţe complexe şi au suscitat numeroase discuţii de-a lungul timpului. Expoziţia strânge la un loc un volum impresionant de documente, fotografii şi cărţi poştale menit să ofere o imagine complexă asupra unui episod controversat al istoriei României şi Europei de Sud-Est. Documentele au fost selectate din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Istoric al Armatei, Arhivelor de Stat ale Bulgariei, Arhivelor Istorice Militare Bulgare.

Sunt prezentate publicului documente diplomatice de mare valoare, purtând semnătura regelui Carol I şi a celor mai de seamă oameni politici ai ţării, note, telegrame şi scrisori care reflectă "lupta" diplomatică dinainte, din timpul şi de după terminarea războiului şi încheierea păcii, planuri de campanie, hărţi operative şi rapoarte militare din timpul campaniei la sudul Dunării. Printre cei care semnează aceste documente îi întâlnim pe principele Ferdinand, principesa Maria, generalul Averescu, Titu Maiorescu, ţarul Ferdinand al Bulgariei.

Deosebit de interesante sunt şi cărţile poştale, afişele, extrasele din presă, scrisorile, telegramele din care reiese atitudinea oamenilor şi starea de spirit vizavi de ceea ce se întâmplă. Astfel de materiale provin de la Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale dar şi din colecţia particulară a  dr. Cristian Scaiceanu.

Demersul expoziţional este susţinut de un număr foarte mare de imagini provenite din Fototeca Muzeului Naţional de Istorie a României, din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României, Arhivelor de Stat ale Bulgariei, Arhivelor Naţionale de Filme. Sunt imagini inedite, care surprind fiecare etapa a campaniei militare dar şi momente din timpul Conferinţei de Pace. Din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României vor fi prezentate o serie de exponate legate de momentul 1913: chipiul generalului Averescu, medalii şi decoraţii, armament, cărţi poştale, obiecte ce au aparţinut unor personalităţi implicate în evenimente.

Această expoziţie constituie cel mai important eveniment muzeografic şi documentar dedicat celui de-al Doilea Război Balcanic şi Păcii de la Bucureşti şi va fi deschisă spre vizitare până la 20 decembrie 2013.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro