Marţi, 19 martie 2024 - 11:51:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zâmbiţi, mâine va fi mai rău!


23 august 2016

Gimnasta Cătălina Ponor a ocupat locul 7 în finala de la bârnă.

Foto: www.flickr.com

 

Olimpiada de la Rio de Janeiro a luat sfârşit, astfel că acum este vremea analizelor de tot felul. Conform specialiştilor, România a avut o zestre de fată sărmană – cinci medalii -, astfel că a ocupat la final locul 47 în clasamentul general. Potrivit statisticienilor, este cea mai slabă prestaţie a delegaţiei noastre la Jocurile Olimpice de după al doilea Război Mondial.

Când ne raportăm la sportul românesc, avem în general tendinţa de a-i supraevalua potenţialul, de unde şi această dezamăgire generală legată de recolta de medalii. Producţia pe cap de sportiv a fost departe de a fi îndeplinită, dar avem noroc că nu mai este printre noi tovarăşu Ceauşescu pentru a ne trage la răspundere. Adevărul este că pe vremea lui, România se mişca bine pe frontul Olimpiadelor, fiind o sperietoare în anumite discipline sportive.

Să luăm exemplul gimansticii, în special cea feminină. Inegalabila Nadia Comăneci, extraordinara Ecaterina Szabo, al cărei record de patru medalii de aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice a fost egalat abia acum, după 32 de ani, de americanca Simone Biles, sau Daniela Silivaş erau nume rezonante pe vremea aceea. Tradiţia a fost continuată după 1990 de sportive ca Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Simona Amânar, Maria Olaru sau Cătălina Ponor, ultima fiind şi singura gimnastă din România prezentă în concurs la Rio. Din păcate, tripla campioană de la Atena n-a reuşit să ia nicio medalie în Brazilia, confirmând apusul gimnasticii româneşti.

Un alt domeniu în care am excelat, atletismul, a ajuns un fel de ţinutul nimănui, după ce nume ca Doina Melinte, Maricica Puică, Gabriela Szabo sau Paula Ivan au impus respectul unei lumi întregi.

Dacă în gimnastică şi atletism nu mai existăm, atunci putem spune că sportul românesc este la pământ. În acest context, aurul fetelor de la spadă – oare ce cotă o fi avut la pariuri sportive? -, argintul perechii Horia Tecău/Florin Mergea la tenis şi medaliile de bronz aduse de halterofilul Gabriel Sâncrăian, luptătorul de origine cecenă Albert Saritov şi de echipajul feminin de cantotaj 8+1 reprezintă un adevărat tezaur.

Tenismenul Horia Tecău, medaliat cu argint in proba de dublu masculin.

Foto: www.flickr.com

 

De ce oare ne mirăm şi suntem nemulţumiţi de acest bilanţ, când în sportul românesc n-a existat nicio strategie în ultimii 25 de ani. Cât timp valoarea intrinsecă a sportivului a fost principalul factor care a făcut diferenţa, lucrurile au mers. Când au intrat în joc ştiinţa şi marketingul, noi am rămas pe loc, iar naţiunile preocupate de aceste două componente au progresat. De la baze sportive ultradotate, metode moderne de antrenament şi refacere şi până la promovarea eficientă a sportivului, acestea au făcut paşi uriaşi înainte, în timp ce noi n-am făcut mai nimic. “Ma uit la cum se refac americanii şi-mi plâng de milă”, i-a declarat înotătorul Robert Glinţă lui Cătălin Tolontan în timpul Olimpiadei de la Rio. Cam asta este tot ce putem face în momentul de faţă, însă atitudinea aceasta desprinsă din “Mioriţa” nu ne va duce decât mai în spate la următoarea Olimpiadă. E nevoie de o voinţă politică şi de clarviziune pentru a resuscita în primă fază sportul românesc, după care să încercăm să-l repunem pe picioare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro